Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Marita besökte Denise - Årets serviceperson år 2022

Denise Asp och Marita Ljung står framför en vägg med uppsatta skateboardar.

I februari fick Denise Asp Guldstjärnan i kategorin 2022 års Serviceperson. Den delades ut på Residenset. Nu har landshövding Marita Ljung varit i Järpen och besökt Denise Asp på hennes arbetsplats.

– Det är jätteviktigt att det finns mötesplatser för ungdomar.

Det sa landshövding Marita Ljung när hon besökte Järpens fritidsgård och Denise Asp, vinnare av Guldstjärnan 2022.

Denise tar emot med ett leende och nybryggt kaffe på fritidsgården Garaget i Järpen. Hon berättar att när gården är öppen så är här fullt med ungdomar.

– Ibland är det 50 eller 60 ungdomar här en kväll. Men alla är inte här samtidigt. Dom kommer och går lite, kollar läget och umgås, berättar Denise Asp.

Varje onsdag kväll får ungdomarna komma till gymnasieskolan i Järpen och meka med sina fordon. På bilden Denise Asp, gymnasieläraren Tommy Arvidsson, Tuva Stenberg (som går första året på Fordonsprogrammet) samt landshövdingen.

I februari i år fick hon 2022 års utmärkelse Guldstjärnan för Årets Serviceperson. I motivationen stod bland annat följande att läsa:

Får ungdomar att må bättre

”Hon finns alltid för oss ungdomar, hjälper oss med fordon, tar med oss på roliga saker, hon får oss alltid att må bättre, behöver man prata med någon så ringer man henne."

Gården är en av Denise arbetsplatser. Men hon arbetar också på skolor i Åre kommun. På onsdagkvällar får ungdomar ta med sina egna fordon och komma till Fordonsprogrammets verkstad. Där mekar man och umgås. Aktiviteten kallas Motorgården.

– Vi fångar upp många som skulle fått stora problem i framtiden, säger läraren Tommy Arvidsson. Han finns tillsammans med Denise Asp i verkstaden nästan varje onsdag.

När fritidsgården Garaget har öppet kan det komma upp till 60 ungdomar, berättade Denise Asp.

För att Denise är en underbar och älskvärd person som arbetar hårt och gör allt för att få en person att må bra. Hon tar mamma-rollen och finns där för allt och alla oavsett vad."

Motiveringen till Guldstjärnan i kategorin 2022 års Serviceperson.

Landshövdingen uppskattade arbetet

Marita Ljung var imponerad över engagemanget och den breda verksamheten.

– Jag vet att det är jätteviktigt att ungdomar har andra vuxna än sina föräldrar att prata med.

– Och det är dessutom väldigt värdefullt att det finns platser där de kan samlas och umgås, sa Marita Ljung.

Tuva Stenberg går första året på Fordonsprogrammet i Järpen. Och hon var en av många som nominerade Denise Asp till Årets Serviceperson år 2022.

Samtal om psykisk ohälsa

Denise besöker grundskolor. I Mörsil och Hallen har hon samtalsgrupper och pratar om psykisk ohälsa. Hon deltar också i projektet Skola – näringsliv som bland annat innebär att det har blivit lättare att skaffa praktikplatser, prao.

Hon har arbetat sedan 2011 och har skaffat ett stort kontaktnät i Åre kommun.

– Jag har ett nära samarbete med skola, socialtjänsten och polisen.

Många stod bakom nomineringen

Det var många som var engagerade när Denise Asp skulle nomineras till Guldstjärnan. En av dem var Tuva Stenberg som går första året på Fordonsprogrammet.

– Vi var flera som hjälpte till. Och när hon vunnit firade vi henne här på fritidsgården Garaget, säger Tuva och ler.

Denise verkar själv ta utmärkelsen ganska lugnt.

– Men det var väldigt många som gratulerade mig.

Länk till nyheten om när Denise Asp tog emot Guldstjärnan Länk till annan webbplats.

Kontakt

Claes Ahlström

Kommunikatör