Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stort publikintresse när Myndighetsfestivalen invigdes

En engagerad Jenny Einebrant berättade om Länsstyrelsens arbete med Mäns våld mot kvinnor. Det är ett regeringsuppdrag som innebär ett brett samarbete i länet.

Kris, konflikt och kaos är temat på årets Myndighetsfestival, som just nu pågår i Östersund. Den första dagen bjöd bland annat på en hyllning till samverkan och ett inledningstal av civilminister Erik Slottner. Men också på tyngre ämnen - som mäns våld mot kvinnor.

Civilminister Erik Slottner deltog på morgonen i ett inspelat filminslag. Cirka 400 anmälningar till dagens program har kommit och ministern pratade om bland annat värdet av statligt samarbete och förtroende.

– Att ha med sig medborgarnytta som en ledstjärna, tycker jag är otroligt viktigt för alla myndigheter.

– Här vill jag också betona det stark förtroende som svenska myndigheter generellt har. Förtroende är något som man förtjänar och bygger upp. Men förtroende går också väldigt snabbt att rasera, sa civilministern.

- Konflikter som inte tas om hand, kan sluta i kaos. Det sa Björn Wickholm från Polismyndigheten i sitt inledningsanförande då Myndighetsfestivalen startade. Temat är "Kris, konflikt och kaos."

Inledningsvis fick landshövdingen chans att berätta om sina tankar runt festivalen.

Manifestation för länets samverkan

– Det är väldigt roligt att vi ännu en gång kan genomföra Myndighetsfestivalen som är en reell manifestation för den samverkan vi har mellan våra statliga myndigheter vi har här, lokalt och regionalt i Jämtlands län.

– Det bli kul och intressant att få delta och lyssna på alla seminarier som kommer att vara under veckan. Jag hoppas på en jätteintressant vecka där vi hinner lära oss mycket av varandra, sa Marita Ljung.

Landshövding Marita Ljung, Ludde Edgren från MIUN, Ola Kereby på Arbetsförmedlingen, David Westlin på Polismyndigheten och Annika Källgård på Försäkringskassan, drog i var sin smällkaramell. Därmed var Myndighetsfestivalen invigd.

Bekämpa mäns våld mot kvinnor

Med stort engagemang berättade Länsstyrelsens Jenny Einebrant och Tone Morseth, om vårt uppdrag om Mäns våld mot kvinnor. Jenny Einebrant förklarade att uttrycket Mäns våld mot kvinnor är som ett paraply för olika åtgärder.

- Här ingår bland annat materiellt våld som att förstöra saker, fysiskt våld, ekonomiskt våld där kvinnan inte får behålla sina pengar eller försummelse som när en kvinna inte får den medicin hon behöver, förklarade Jenny Einebrant.

Arbetet i Jämtland sker i samarbete med bland andra kommuner, Polismyndigheten, Region Jämtland Härjedalen och Åklagarmyndigheten. Och det har ett gott rykte i landet.

Tone Morseth och Jenny Einebrant arbetar som samordnare i verksamheten Mäns våld mot kvinnor.

Tunga namn i ledningsgruppen

- Vi har kommit långt och det beror bland annat på att vår ledningsgrupp består av höga chefer och landshövdingen. Det betyder att arbetet tas på allvar, berättade Jenny Einbrant.

- Dessutom finns det ett stort engagemang hos de som arbetar med Mäns våld mot kvinnor.

Hela Myndighetsfestivalen direktsänds. 400 personer är anmälda. På scenen berättar MIUN:s representanter om universitetets arbete med kriskommunikation.

Kontakt

Maria Anstett-Rim

Ledningskoordinator

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 ÖSTERSUND

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss