Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Duktiga lantbruksföretagare belönades av Lars Trollsås

Stipendiaterna Erik Olsson, William Lönn och Emil Sellsvé som delade på ett stipendium, Eva Rappe samt Liv Pålsson och landshövding Marita Ljung. I förgrunden sitter Lars Trollsås.

Landshövding Marita Ljung delade ut diplomen till de som fick stipendier ur Lars Trollsås två stiftelser. Och det var bland annat för fjällkor, mjölkproduktion och god företagsamhet, som de fyra stipendiaterna belönades.

Innan stipendieutdelningen startade, fick landshövding Marita Ljung en egen liten pratstund med Lars Trollsås.

Det var en trevlig stämning i Arctura när Hushållningssällskapet hade årsstämma och skulle dela ut medel ur Lars Trollsås två stiftelser. Medlen går 2023 till fyra lantbruksföretagare i Jämtlands län som driver hållbara och långsiktiga verksamheter.

Landshövdingen – som delade ut diplomen – fick först chans att presentera sig och berättade om delar av sin egen bakgrund.

- Jag är född och uppvuxen på ett kombinerat jord- och skogsbruk med trettio mjölkkor utanför Västerås i Västmanland. Och jag brinner för en levande landsbygd. Därför är jag stolt och glad att få vara med här i dag under denna stipendieutdelning.

- Båda stiftelserna är unika och kommer att påverka företagande i den gröna näringen. Genom stiftelserna och stiftelseutdelning låter Lars Trollsås engagemanget för lantbruk och livsmedel att leva och utvecklas, sa Marita Ljung.

- Jag är stolt och glad att få vara med här i dag under denna stipendieutdelning, sa landshövding Marita Ljung som i sin presentation berättade hon är född och uppvuxen på ett kombinerat jord- och skogsbruk med trettio mjölkkor utanför Västerås.

Stiftelsen för fjällkons bevarande

Landshövdingen delade ut två diplom ur Stiftelsen för fjällkons bevarande. Det ena gick till Emil Sellsvé och William Lönn. Motiveringen löd:

Årets stipendium tilldelas Emil Sellsve och William Lönn, som med sitt hållbara och framåtsyftande arbete för den svenska fjällkon idag bedriver mjölkproduktion med renrasiga fjällkor.”

Även Erik Olsson fick ett stipendium ur samma stiftelse, med motiveringen ”Årets stipendium tilldelas Erik Olsson som med sitt hållbara och långsiktiga arbete för den svenska fjällkon bedriver småskalig mjölkproduktion med traditionell fäboddrift.”

Hållbarhet och bevarande av lantraser

Liw Pålsson och Eva Rappe fick var sitt stipendium ur Lars Trollsås stiftelse. Liw Pålssons motiveringen löd ”För att kunna skapa en produkt som är hållbar på riktigt är det en kombination av ekonomi, miljö och sociala faktorer som spelar roll och Liw lyfter branschen med fokus på detta i sitt företagande.”

Motiveringen för den andra stipendiaten Eva Rappe, löd ”Eva visar att med företagsamhet och drivkraft går det att skapa arbete där man lever och bor, i allt från äggproduktion till fruktodling."

Eva Rapp och Liw Pålsson var stipendiaterna i Lars Trollsås stiftelse.

Lars Trollsås bror Magnus Trollsås, till höger i bild, tog tillfället i akt och berättade en del gamla roliga historier från brödernas ungdomstid.

Fakta om stiftelserna:

  • Lars Trollsås, född 1934, från byn Trollsåsen, har instiftat två stiftelser.
  • Lars Trollsås stiftelse för fjällkons bevarande delas till företagare som arbetar och verkar för att bevara fjällkon.
  • Den andra stiftelsen, Lars Trollsås stiftelse, har som ändamål att främja miljövård genom att öka möjligheterna att försörja sig på verksamhet inom gröna näringar i Jämtlands län.
  • Stiftelserna förvaltas av Hushållningssällskapet i Jämtlands län.

Kontakt

Claes Ahlström

Kommunikatör

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 ÖSTERSUND

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss