Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kronprinsessparet besökte Åre

och Woolpowers nya fabrik

Sol och glädje. Det blev ett mycket ljust och positivt besök på Woolpower i Östersund. Kronprinsessparet var både intresserade och imponerade av den nya fabriken. Besöket avslutades med att fabriken tömdes på personal och att ett glatt gruppfoto togs. På bilden finns förutom kronprinsessparet och landshövdingen, delägarna Daniel och Adam Brånby.

Lärorika samtal om näringsliv, en nyhet om en företagsetablering i Östersund och besök på Woolpowers nya fabrik.

Det blev en spännande och innehållsrik dag när landshövdingen gästades av kronprinsessparet i Åre och Östersund.

Spännande föredrag och goda samtal, präglade Åre Business Forum. Landshövdingen och kronprinsessparet deltog också i ett rundabordssamtal där Marita Ljung välkomnade att näringslivet springer snabbt när det gäller grön omställning. Hon sa också att myndigheterna behöver möta upp behovet genom snabbare tillståndsprocesser.

Prins Daniel var väldigt engagerad under det så kallade rundabordssamtalet under lunchen på Åre Business Forum.

Kronprinsessparets besök började på onsdagen på Sonfjället och fortsatte på torsdagen med Åre Business Forum. Det är ett näringslivsevenemang som arrangeras för trettonde året.

Kronprinsessparet fick lyssna på bland andra hotellägaren Petter Stordalen, vara med när före detta finansminister Anders Borg öppnade Stockholmsbörsen samt ta del av en stor näringslivsnyhet för Östersund och regionen.

Spillvärme skapar livsmedel

Det var Jämtkraft, EcoDataCenter, WA3RM tillsammans med Östersunds kommun som presenterade en ny, jämtländsk etablering. Det handlar om en investering på totalt 18 miljarder kronor i Östersund fram till år 2033.

Bolaget EcoDataCenter ska bygga en serverhall. Spillvärmen från datacentret ska användas i livsmedelsproduktion. Det är företaget WA3RM som använder värmen i enorma växthus.

År 2033 uppskattar aktörerna att anläggningen ger cirka 1 000 personer jobb. Jämtkraft har skapat förutsättningar genom ett så kallat extra uttag av elkraft.

Uppklädda och stolta. Daglig Verksamhet på Woolpower fick ett besök av kronprinsessparet - något som uppskattades väldigt mycket.

En investering på 18 miljarder kronor. 1 000 arbetstillfällen. Och en stor livsmedelsproduktion. Den nyheten presenterades av Jämtkraft, Östersunds kommun, WA3RM och EcoDataCenter på Åre Business Forum.

Landshövdingen diskuterade med näringslivet

Under lunchen satt ett 50-tal av konferensens näringslivsledare och hade två rundabordssamtal om spaningar man gör kopplat till hållbar utveckling.

Landshövding Marita Ljung välkomnade att näringslivet springer snabbt när det gäller grön omställning och konstaterade att myndigheterna behöver möta upp behovet genom snabbare handläggning och tillståndsprocesser.

- Länsstyrelsen jobbar därför med tidigare kontakter med kommuner och företag i så kallade samråd. Det gör vi för att informera om vilka krav lagstiftningen har på olika verksamheter i samband med etableringar och investeringar, sa landshövding Marita Ljung.

Landshövdingen fick medhåll av flera näringslivsföreträdare som betonade vikten av förenklade och snabbare tillståndsprocesser som en grund för utveckling och grön omställning.

Valentina Romaniuk, ukrainsk sömmerska, överlämnade en docka till kronprinsessan. Det var en gåva som hon tillverkat själv. Det var ett tack till Sverige som tar emot ukrainska flyktingar. I bakgrunden platschef Ulrika Rogeman.

Besökte Woolpowers nyinvigda fabrik

Under eftermiddagen besöktes Woolpowers nya fabrik i Östersund. Ledningen tog emot landshövdingen och kronprinsessparet och visade runt i den nyinvigda fabriken.

Det blev ett glatt och trevligt besök då personalen fick chans att möta kronprinsessparet som var väldigt intresserade och imponerade av fabriken. Prinsessan Victoria tog också chansen att pröva vissa arbetsmoment.

De anställda på Daglig Verksamhet besöktes där de visade produkter som man packar för gästerna. Besöket avslutades med gruppfotografering av hela personalen tillsammans med gästerna i strålande solsken framför fabriken.

Anders Borg, före detta finansminister och numera Senior Advisor på Amundi Nordics, öppnade börsen från Åre tillsammans med företagets vd Tove Bångstad.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 ÖSTERSUND

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss