Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Är det här lyftet för framtidens elflyg?

Denna vecka var det pressvisning av en helt unik flygplansvinge. Den heter Greenwing och är ett steg på väg mot den optimala vingen.
- Med den här vingen kan vi flyga två timmar med det här lätta planet, berättade testkoordinator Stefan Johansson.

ÖP:s Denny Calvo var en av flera journalister som var intresserad av Greenwing. Här pratar han med piloten och testkoordinatorn Stefan Johansson som arbetar med projektet Green Flyway.
Entusiasm och framtidstro präglade pressvisningen av Greenwing. Det är en lätt och stark vinge som passar perfekt på elflygplan. I dag sitter vingparet på ett 600 kilo lätt flygplan i en hangar på Frösön.
– Vingen är energisnål, ekonomisk och formad på ett sätt som gör att den har stor lyftkraft, berättade testkoordinator Stefan Johansson.
Det är Green Flyway som ligger bakom vingen. Projektet har tillsammans med företaget Blackwing Länk till annan webbplats. i Skåne, utvecklat företagets befintliga vinge. Det innebär att vingparet är drygt två meter bredare men ändå lättare.
Många mätningar
Professor Mikael Bäckström på MIUN har utvärderat och kontrollerat Greenwing.
– Den har lägre luftmotstånd och är ekonomisk att flyga med i låga farter. Våra beräkningar säger att man kan flyga planet med elmotor i idealiska 148 kilometer i timman. Och då kan man flyga två timmar med planet.
MIUN har mätt bland annat tryck, vibrationer och kraft. Det knallröda kolfiberplanet är i dag utrustat med bensinmotor. Att bygga nya vingen, var första steget. Att sätta in en elmotor är steg 2.
Utöver det tvåsitsiga elflygplanet pågår även utvecklingen av ett 19-sitsigt eldrivet flygplan här i Sverige. Det är ett flygplan av samma storlek som den maskin som idag går i linjetrafik mellan Östersund och Umeå.
Fakta om Green Flyway
- Green Flyway är ett Interreg-projekt
Länk till annan webbplats. mellan Sverige och Norge.
- Projektet har skapat en testarena för elflyg mellan Östersund och Röros i Norge.
- Är en unik testarena för elektriska flygplan, drönare och luftrumskontroll.
- Länsstyrelsen Jämtlands län är en av flera projektpartner och medfinansiärer i Green Flyway.
Läs mer om Green FlywayLänk till annan webbplats.

35 testflygningar har gjorts med planet sedan de nya vingarna monterades. Flygningarna har övervakats noga av MIUN som utrustat planet med ett 30-tal mätare och sensorer. (Foto Fjellfotografen)

Lars Jonsson - närmast i bild - arbetar på Länsstyrelsen. Han är projektledare för det delprojekt i Green Flyway som undersöker hur man kan använda drönare inom bland annat jord- och skogsbruk samt rennäring. Bredvid honom sitter piloten och testkoordinatorn Stefan Johansson, också han från Green Flyway.

Professor Mikael Bäckström på MIUN pekar ut projektets riktning. Han berättade att projektet sökt 5 miljoner kronor från Trafikverket för att installera en amerikansk elmotor i det svenskbyggda planet med projektets vingar.