Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingarna i Jämtland och Dalarna på besök i Idre sameby

Landshövdingarna i Jämtlands och Dalarnas län på skoter.

Foto: Länsstyrelsen i Dalarnas län/Nisse Schmidt.

Torsdagen den 23 mars gjorde Landshövdingarna i Jämtlands och Dalarnas län, Marita Ljung och Helena Höij, ett gemensamt besök i Idre sameby. Idre sameby har sina åretruntmarker i Älvdalens kommun och del av Härjedalens kommun.

Med skoter som transportmedel tog sig sällskapet från utgångspunkten Grövelsjön upp på Långfjället och sedan vidare in i Rogens naturreservat på Jämtlandssidan. Syftet med besöket var att diskutera samverkan mellan Länsstyrelsen och samebyn – nu och framåt.

– Jämtlands och Dalarnas län har ett gemensamt ansvar för rennäringen i Idre nya sameby och idag har vi träffat samebyn tillsammans för att samtala kring dessa frågor, säger Marita Ljung, landshövding i Jämtlands län.

Samebyn bedriver renskötsel över ett område som sträcker sig över länsgränserna och såväl den verksamheten som frågor kring bland annat jakt och fiske stod på agendan.

– Vi är tacksamma för att Idre nya sameby har tagit sig tiden att visa oss runt i landskapet och berätta om sin näring. Det har varit mycket givande att göra besöket tillsammans med Länsstyrelsen i Jämtlands län, säger Helena Höij, landshövding i Dalarnas län.

I strålande väder fick vi en tur genom samebyns året runt marker och de samtal som fördes handlade bland annat om rennäringens möjligheter att verka i område med många besökare och olika aktiviteter.

Kontakt