Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lundstams tar hand om 90 000 ton av vårt avfall varje år

Johan Redhe är VD på Lundstams. Under studiebesöket berättade han bland annat att företaget hämtar sopor på 400 återvinningsstationer i Härjedalen, Jämtland och Västerbotten.

Johan Redhe är VD på Lundstams. Under studiebesöket berättade han bland annat att företaget hämtar sopor på 400 återvinningsstationer i Härjedalen, Jämtland och Västerbotten.

Vad händer med det du och jag sorterar och slänger på avfallsstationerna? Landshövdingen har varit på Lundstams i Östersund och lärt sig mer.

– Det här var ett väldigt intressant och viktigt besök, sa landshövding Marita Ljung.

Under studiebesöket visade Johan Redhe upp Lundstams första ellastbil. Tack vare ett bidrag från Klimatklivet har företaget tillgång till en snabbladdare som laddar lastbilen full på cirka två timmar.

Under studiebesöket visade Johan Redhe upp Lundstams första ellastbil för landshövdingen. Tack vare ett bidrag från Klimatklivet har företaget tillgång till en snabbladdare som laddar lastbilen full på cirka två timmar.

Det väsnas och luktar lite konstigt, på Lundstams i Östersund. Det är skräpigt. Och det dom gör är att ta hand om avfall från hyreshus, företag och villaägare.

– Vi arbetar för att förändra synen på avfall. Från att vara ett problem till att vara en tillgång och en resurs som kan användas igen, berättar Johan Redhe.

Robot sorterar

Vi passerar högar av färgat och ofärgat glas. Och av brännbart material. Vissa produkter sorteras av allmänheten på avfallsstationerna. Annat sorteras av en raketsnabb robot som plockar upp och slänger olika material i olika högar.

– Vitt glas återanvänds och blir till nya glasprodukter. Färgat glas blir däremot isolering, berättar Lars Lundstam som drivit företaget under många år.

Och vissa av produkterna – som trä och viss plast – åker till brännbart och blir värme eller el.

Löpande band. En optisk avläsning av avfallet skickar signaler till en snabb robotarm. Den lyfter, släpper och sorterar skräpet i olika högar.

Löpande band. En optisk avläsning av avfallet skickar signaler till en snabb robotarm. Den lyfter, släpper och sorterar skräpet i olika högar.

På sorteringsbandet dyker allt möjligt upp - bland annat kängor.

I en sorterings- och presshall tar företaget emot returmaterial av papper och plast från både företag och hushåll. Återvinningsmaterialet skickas skickas sedan vidare pappersbruk eller plaståtervinningsföretag.

- Vi hämtar avfall på 400 återvinningsstationer i princip dygnet runt. Och vi kör från Lillhärdal upp till Ammarnäs, berättar Johan Redhe.

Daglig städning av gården

För att klara av uppgiften arbetar 100 personer på företaget. Det finns i Umeå, Åre, Hede och Östersund. Och i Östersund går en medarbetare och städar företagsområdet. Varje dag.

- Att plocka skräp här hos oss i Lugnvik är ett heltidsarbete. Det måste se trevligt ut och vara säkert att vistas här, berättar Johan Redhe.

Färgat glas återvinns till isoleringsmaterial. Ofärgat glas blir glas på nytt.

Miljö- och avfallsfrågan är stor. Sopåteranvändning, klimataspekter och energifrågor, är aktuella. och viktiga. Och en framtidsfråga.

– Alla klasser på Fyrvallagymnasiet kommer hit på studiebesök. Och vi föreläser på Wargentinskolan, berättar Johan Redhe.

Läs mer på Lundstams hemsida Länk till annan webbplats.

Kontakt

Claes Ahlström

Kommunikatör

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 ÖSTERSUND

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss