Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Högt tempo på Residenset när landskapsrätter presenterades

Tempo, service och kvalitet. Det var en intensiv arbetsdag för personalen när sex rätter skulle tillagas, förberedas och serveras. Här arbetar dom med den jämtländska varmrätten. Den innehöll bland annat älgrullad, potatiskaka och getost. Och hade en smak av jord, syra och skog.

Utsökt, smakrikt och traditionellt. Så smakar Härjedalens och Jämtlands landskapsrätter.

- Det har varit väldigt spännande att ta fram de här rätterna, säger projektledare Arvid Lorentzon som arbetar på Eldrimner.

- Välkomna till en speciell kväll. Vi ska få smaka på Härjedalens och Jämtlands landskapsrätter, sa landshövding Marita Ljung innan gästerna satte sig vid borden.

Sedan förra sommaren har en arbetsgrupp ledd av Arvid Lorentzon på Eldrimner, arbetat med att ta fram våra landskapsrätter. I går avnjöts de på Residenset.

- Det ska vara enkelt att laga och förvara råvarorna. Och de ska vara okomplicerade och komma från Härjedalen och Jämtland, säger Lena Flaten som har en framträdande roll i gruppen.

Landskapens mattraditioner

- De baseras på lokala traditioner och ska kunna rökas, konserveras, gravas, läggas in och saltas.

Kött, rotfrukter och fisk, är exempel på ingredienser.

- Vi har även tagit med det vilt plockade som bär, svamp och växter, förklara Lena Flaten.

Lena Flaten serverar Marita Ljung den jämtländska varmrätten.

Landskapet Jämtlands rätter innehåller många ingredienser. Och fångar mycket av smakerna i landskapets kök, natur och traditioner.

Strömsunds kommun representerades av Kerstin Engkvist (ordförande i naringslivsutskottet) och Margona Lundgren, Fågelbergets Gårdschark.

Härjedalens landskapsmåltid

Förrätt: Blåbärsgravad renytterfilé med friterad surdeg, lingonpicklad gulkremla och buljong

Huvudrätt: Långkok på fjällko med krämigt korn, betor och rödgul trumpetsvamp

Efterrätt: Orullat krus med hjortronkompott, älgört, fårost och syrad grädde

Under middagen serverades gästerna sex små portioner - i storlek något större än smakprover. Men ska man äta sex rätter på en middag kan inte varje rätt vara särskilt stor.

För att klara denna mängd fick personalen vara snabb. Trots stress och höga krav lyckades de med glädje och god service, att servera de 40 gästerna med ett leende på läpparna.

Inför varje ny rätt berättade Lena Flaten om gästerna skulle serveras, vilka råvarorna var och lite om hur man tänkt när rätten utformats.

Förberedelser. Här förbereder Malin Ölund från Torsta (till vänster i bild) och Ida Lundström från Eldrimner, korn, buljong och sötost.

Oliver Dogo, VD på Handelskammaren, var en av många glada gästerna som kom till Residenset och fick avnjuta länets landskapsrätter.

Media var intresserade av förberedelserna. Här bjuds Denny Calvo från Östersunds-Posten på ett smakprov av Lena Flaten.

Kontakt