• Eldningsförbud i länet

    Brandrisken är mycket stor i östra delarna av Jämtlands län. Eldningsförbud gäller från klockan 08.00 lördag den 10 juni i Bergs och Härjedalens kommuner, samt i områden öster om E45:an. Eldningsförbudet gäller fram tills det upphävs./ A fire ban has been issued for Berg and Härjedalen municipalities, and in all areas east of the E45 highway. It is in effect between Saturday, June 10 at 8.00 am and until it is revoked.

Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Licensjakt på 21 lodjur från 1 mars till och med 15 april

Lodjur

Licensjakt efter lodjur 2023 får utföras i alla av länets åtta jaktområden för lodjur.

Jakten får utföras från och med 1 mars till och med 15 april och omfattar totalt 21 lodjur.

Lodjursstammen i länet har under de senaste åren långsamt sänkts ner mot länets nuvarande förvaltningsmål på 21 föryngringar. Lodjursstammen ligger nu i nivå med målet.

Syftet med beslutet är att genom licensjakten bibehålla lodjursstammen kring förvaltningsmålet. Samtidigt är beslutet fattat med hänsyn till de övergripande nationella målen för lodjursstammens utveckling.

– I vårt län är licensjaktens främsta syfte att minska de skador som lodjur orsakar rennäringen, berättar Martin Bergwall. Han arbetar som handläggare på Viltfunktionen.

Nyheter för året

Licensjakten kommer i år att innefatta alla av länets åtta områden för lodjursjakt. Inom område 2, 4 och 8 kommer jakten att riktas mot singeldjur. Jakten omfattas därför av ett bakspårningskrav.

– Bakspårning är ett krav för att säkerställa att hona med ungar inte skjuts av misstag, säger Martin Bergwall.

Jaktområdena för årets jakt är samma som i fjol. Varje jägare bör inför jakten försäkra sig om att denna vet var jaktområdets gränser går.

Information om återstående tilldelning

Information om hur många djur som återstår av tilldelningen i varje jaktområde finns på en särskild telefonsvarare hos Länsstyrelsen. Informationen uppdateras minst en gång per dygn, men alltid efter att ett lodjur fällts.

Jägare ska därför uppdatera sig minst en gång per timme för att alltid ha aktuell information om hur många djur som återstår av tilldelningen i varje jaktområde.

Anmälan om fällt eller påskjutet djur

– Det är viktigt att rapportering av fällt lodjur sker snarast, men senast inom en timme från den tidpunkt då djuret fälldes, poängterar Martin Bergwall.

För information om antal djur som återstår och för rapportering av fällt eller påskjutet lodjur används telefonnummer 010-225 30 40.

Mer information

Läs mer på sidan Jakt på lodjur Länk till annan webbplats.

Lathund för lodjursjägare Pdf, 108.3 kB.

Jaktområden - översiktskarta

Läs beslutet inklusive alla bilagor Pdf, 4.4 MB.

Kontakt:

Martin Bergwall, 010-225 36 41, rovdjurshandläggare

Malin Larm, 010-225 33 05, rovdjurshandläggare

Emma Andersson, 010-225 34 78, rovdjurshandläggare

Mejla oss:

rovdjurshandlaggare.jamtland@lansstyrelsen.se

Kontakt