Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Företag och offentliga aktörer pratade utveckling och tillväxt

Bild på Magnus Aspegren (utvecklingsdirektör på Region Jämtland Härjedalen) och Maria Jacobsson (kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Krokoms kommun) som var två av de offentliga representanterna på Samling Näringslivs möte.

Magnus Aspegren (utvecklingsdirektör på Region Jämtland Härjedalen) och Maria Jacobsson (kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Krokoms kommun) var två av de offentliga representanterna på Samling Näringslivs möte.

Företag som Grilstad och Vattudalens Fisk, mötte Mittuniversitetet och Strömsunds kommun.

– I dag är politiken och näringslivet samlade. Och det är viktigt att vi pratar samma språk och säger samma saker, sa Gunnar Ageskär, ordförande i Samling Näringsliv.

Bild på en pp-bild som visar en av Hoting Innovations produkter. Det är brickor, papptråg, som har en stor marknad i Europa.

En av Hoting Innovations produkter. Det är brickor, papptråg, som har en stor marknad i Europa.

Samling Näringsliv arrangerade ett möte med länets privata och offentliga aktörer. Näringslivet var representerat av bland annat Diös, Hoting Innovation, Deloitte och Schalins.

Under eftermiddagen hölls flera anföranden. Ludde Edgren är avdelningschef för Forsknings- och utvecklingsstöd på Mittuniversitetet och berättade om universitetets resurser.

– På universitetet finns 26 000 studenter, 1 200 anställda och 93 professorer. Och vi omsätter en dryg miljard per år, sa Ludde Edgren.

Bild på Marita Ljung som med Magnus Lindow, Länsstyrelsen, och Regionens utvecklingsstrateg Fredrik Blom.

Under fikat samtalade Marita Ljung med Magnus Lindow, Länsstyrelsen, och Regionens utvecklingsstrateg Fredrik Blom. I sitt anförande berättade hon om våra kontakter med näringslivet. Exempel var jordbruksstöd, bygdemedel och samhällsplanering.

Grilstads vd Oskar Gjärde berättade att företaget funnits i Östersund i 20 år. Östersundsfabriken är den enda utanför Norge och här produceras salami, lufttorkad skinka och ölkorv.

Hoting Innovations vd Per Larsson fanns på plats och förklarade företagets verksamhetsidé.

– Vi är ett teknikföretag som tar fram produktionslösningar till förpackningsindustrin. Och vårt fokus ligger på att både ta miljöhänsyn och få god ekonomi.

Bild på Krokoms kommunchef Jonas Törngren som står framför en skärm och berättar om kommunens möjligheter till befolkningsökning och företagsetableringar.

Stora planer. Krokoms kommunchef Jonas Törngren berättade om kommunens möjligheter till befolkningsökning och företagsetableringar.

Krokoms representanter Maria Jacobsson och Jonas Törngren pratade om inflyttning och industrietableringar. De talade också om värdet av att ha en stad i vår region.

– En stad lockar människor och länet behöver en stad, sa Maria Jacobsson. Vi sträcker ut handen till Östersund och är villiga att bidra.

– Hela länet skulle kunna vara en enda kommun, sa kommunchef Jonas Törngren.

Bild på människor. De är företagare, kommuner, Region JH och Mittuniversitetet, som är samlade. De fick ta del av korta anföranden från bland annat Hoting Innovation som berättade om sin verksamhet.

Företagare, kommuner, Region JH och Mittuniversitetet var samlade. De fick ta del av korta anföranden från bland annat Hoting Innovation som berättade om sin verksamhet.

Fakta om:

Mittuniversitetet har sammanlagt åtta forskningscenter. Fyra av dessa finns i Östersund. De är:

  1. ETOUR – arbetar med turism och resande
  2. Risk and Crisis Research Centre – forskar på risk, kris och säkerhet
  3. Swedish Winter Sports Research Centre – fokus på vintersporter, skidåkning och hälsa
  4. Sports Tech Research Centre – utvecklar sportteknnologi och friluftsprodukter

Kontakt