• Eldningsförbud i länet

    Brandrisken är mycket stor i östra delarna av Jämtlands län. Eldningsförbud gäller från klockan 08.00 lördag den 10 juni i Bergs och Härjedalens kommuner, samt i områden öster om E45:an. Eldningsförbudet gäller fram tills det upphävs./ A fire ban has been issued for Berg and Härjedalen municipalities, and in all areas east of the E45 highway. It is in effect between Saturday, June 10 at 8.00 am and until it is revoked.

Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Marita fick "se med öronen" på Parasport-VM i Östersund

Landshövding Marita Ljung skjuter med ett gevär som synskadade skidskyttar gör. Det gör dom genom att lyssna på en ton som blir ljusare och mörkare. Om man skjuter när den är som allra ljusast, träffar man.

I blindo. Landshövding Marita Ljung provade att skjuta som synskadade skidskyttar gör. Det gör dom genom att lyssna på en ton som blir ljusare eller mörkare beroende på hur nära målet man är. Om man skjuter när den är som allra ljusast, träffar man.

Tävlingar, spännande anföranden och chans att prova på Parasport. Det blev en lärorik och intressant dag för Marita Ljung på Parasport-VM i Östersund.

Bild på funktionärer, tävlande och publik på tävlingsområdet.

Tävlingar, TV-sändningar och publik. Arrangörerna av Parasport-VM i Östersund var väldigt glada att de får chansen att ordna tävlingarna.

Åsa Llinares Norlin håller i mikrofon och talar mycket inspirerande om de villkor och förhållanden som funktionsnedsatta personer, måste anpassa sig efter. Hon är ordförande i både Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska kommitté.

Åsa Llinares Norlin, talade mycket inspirerande om de villkor och förhållanden som funktionsnedsatta personer, måste anpassa sig efter. Hon är ordförande i både Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska kommitté.

Hur är det att vara rullstolsburen och ha ett aktivt, idrottsligt liv? Hur fungerar det om man har en arm och vill träna skidåkning?

När inbjudna gäster samlades i Arctura i går, fick landshövdingen höra flera berättelser om de funktionsnedsattas vardag.

- Det krävs mycket för att man ska komma igång. Det handlar om bland annat individens förutsättningar, samhällets insatser och samhällets utformning, berättade Åsa Llinares Norlin. Hon är ordförande i både Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska kommitté.

Familjestöd och färdtjänst

Konkreta exempel var familjen, skolan, färdtjänst och personlig assistans. Tillgänglighet som att kunna röra sig fritt eller möjligheten att ta del av information, är faktorer som alla spelar roll.

- Jag vaknar inte på morgonen och tänker på att jag saknar en arm och ett ben. Jag tänker i stället på vad jag ska göra under dagen. Vi har alla samma behov. Och känslor och tankar. Vi är lika, sa Åsa Llinares Norlin.

Bild på NRK:s reporter som direktsänder från tävlingarna. Sveriges Television, SVT och flera europeiska TV-bolag, finns också på plats.

Sveriges Television, SVT, sänder tävlingarna. På plats fanns också flera europeiska TV-bolag. Här står norska NRK:s reporter och berättar om tävlingarna.

Färdtjänst och parkeringstillstånd för rörelsehindrade, innebär ett problem för många med funktionsnedsättningar.

Trots att en person kan lida av kronisk sjukdom eller skada, så ska den funktionsnedsatte lämna in nya läkarintyg. År efter år. Och att få färdtjänst, personlig assistent eller parkeringstillstånd för rörelsehindrade, upplever många funktionsnedsatta som alldeles för svårt.

Två kvinnor springer mot kameran. De är Anne-Li Sjölund, idrottspolitisk talesperson i Centerpartiet. Hon sitter i riksdagen och tävlade mot landshövding Marita Ljung i löpning med snöskor. Loppet slutade oavgjort.

Anne-Li Sjölund är idrottspolitisk talesperson i Centerpartiet. Och sitter i riksdagen. Hon tävlade mot landshövding Marita Ljung - till höger i bild - i löpning med snöskor. Loppet slutade oavgjort.

Under dagen presenterades Östersund av representanter från destinationsbolaget och kommunens politiker. Samtalen speglades av välvilja och goda ambitioner. Och Östersund lyftes fram som en evenemangsstad som är mycket glad att få vara värd åt Parasport-VM

Och det erbjöds möjligheter att pröva på Parasport - något Marita Ljung tackade ja till.

Hon sprang med snöskor och sköt gevär med stängda ögon för att uppleva hur det är att vara en synskadad skidskytt.

- Jag synliggör förebilder i olika sammanhang. Personer med funktionsvariationer och deras tränare bjuds in till Residenset. Jag vill gärna visa upp aktiva medaljörer från Parasport. Och på myndigheten arbetar vi med tillgänglighet som en röd tråd i vår verksamhet, sa Marita Ljung.

Kontakt