Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Jämtlands län i topp tre att beviljas stöd för minskade utsläpp

– Det är roligt att intresset är så stort i länet. Jag tycker det är ett bevis på att våra företag, föreningar och kommuner vill göra en omställning. Och att de ser möjligheterna med detta stöd, säger Jimmy Nilsson som är miljömålssamordnare på Länsstyrelsen Jämtlands län.

Enligt ny statistik från Naturvårdsverket så ligger Jämtlands län topp tre när det gäller antal beviljade ansökningar via Klimatklivet om man räknar per invånarantal.

2022 – ett rekordår för Jämtlands län

– Förra året kom Jämtlands län in med totalt 57 ansökningar och anbud. Det är viktigt att vi fortsätter ta vara på det intresset för klimatinvesteringar under 2023.

– Det är lika goda chanser att ansökningarna beviljas i år som tidigare, fortsätter Jimmy Nilsson.

Tre miljarder att söka i år

Fakta om Klimatklivet:

  • Det statliga klimatinvesteringsstödet Klimatklivet är till för att möjliggöra investeringar för minskade utsläpp.
  • Klimatklivet är en viktig del i regeringens klimatarbete och under 2023 satsas ytterligare tre miljarder kronor för att genomföra investeringar.
  • Enligt beräkningar från Naturvårdsverket så kommer investeringarna att leda till årliga utsläppsminskningar motsvarande cirka 21 000 ton växthusgaser per år i Jämtlands län.
  • Det är ett viktigt bidrag i arbetet för att minska länets utsläpp med 10 procent per år de kommande åren. De totala utsläppen för Jämtlands län var cirka 470 000 ton år 2020.
  • Nya ansökningsomgångar kommer under 2023.

Klimatklivet har varken en max- eller minimigräns när det gäller summan i projekt som kan söka. Det viktiga är att det bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser.

Upp till 142 miljoner i bidrag

Stöd på alltifrån 10 000 kronor till 142 miljoner kronor har beviljats till länet.

Kontakt