Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu är den härodlade gurkan i Östersund invigd och avsmakad

Christer Edblad, glad och tillförordnad vd på Agtira, förklarade och berättade för landshövding Marita Ljung om växthuset och produktionen.

Christer Edblad, glad och tillförordnad vd på Agtira, förklarade och berättade för landshövding Marita Ljung om växthuset och produktionen.

Gurkor och tomater. Det var en både välsmakande och miljövänlig invigning som landshövding Marita Ljung genomförde i går. Och laxen kommer på sikt.

Från parkeringsplatsen - in i butiken. Agtira levererar sina gurkor till ICA Maxi 100 meter från växthuset. De finns att köpa nu och kallas för "härodlade".

När vi köper gurkor som odlats utomlands har de färdats cirka 350 mil. I genomsnitt. Motsvarande siffra för svenskodlade gurkor är ungefär 50 mil.

I går invigde landshövdingen ett växthus som levererar sin produktion till ICA Maxi. 100 meter bort.

Tillsammans med ICA Maxi

- Vi har ett avtal och samarbete med ICA Maxi. Det innebär bland annat att det vi producerar, säljer de i sin butik, berättade Agtiras tillförordnade vd Christer Edblad.

Snart kommer det här att skördas tonvis av gurka och tomater och på sikt även lax, som har vuxit här i växthuset. I ett och samma system!
Marita Ljung, landshövding

"Jag har under hösten följt bygget och när det ultraröda ljuset började lysa för några veckor sedan förstod jag att nu spirar framtiden här. Annars brukar det vara den jämtländska idrotten som sätter oss på kartan. Men i dag handlar det om hållbarhet och om livsmedelsproduktion. På ett sätt som vi aldrig sett tidigare." sa Marita Ljung i sitt tal.

Växthuset kommer att producera cirka 100 ton grönsaker - tomater och gurka - per år. De odlar även lax men den processen tar tid.

Östersund är - efter Härnösand - den enda staden i Sverige som har denna "härodlade" lösning. Men företaget tänker bygga ut sin verksamhet i övriga landet.

Det är så roligt och så spännande att få vara med när Östersund och Jämtland hamnar på kartan – igen!
Marita Ljung, landshövding

Inga leveranskostnader

Det blir inga leverans- eller fraktkostnader så gurkan kommer att kosta ungefär lika mycket som andra gurkor. Så frågan är - vad smakar gurkan?

- Den är saftig och fräsch, säger landshövdingen.

Kontakt