Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Marita ägnade dagen åt hockey när VM för U18 damer startade

Landshövdingen delar ut priset till matchens två bästa spelare.

Landshövdingen fick dela ut priset till matchens två bästa spelare.

Bra ishockey, jämställdhetsaspekter och många goda samtal. Det var några av landshövding Marita Ljungs punkter på dagens kalender.

Marita hade flera samtal med Anders Larsson som är ordförande i Svenska Ishockeyförbundet. Ett tillfälle då de talades vid var i ett panelsamtal om idrott och jämställdhet. Det genomfördes innan matchen,

Marita hade flera samtal med Anders Larsson som är ordförande i Svenska Ishockeyförbundet. Ett tillfälle då de talades vid var i ett panelsamtal om idrott och jämställdhet.

I dag startade Iskockey-VM U18 för damer i Östersund. Sverige spelade mot i USA i en spännande match som USA vann med 6-3.

Dessförinnan hade Östersundsarrangören genomfört ett så kallat Legacy Event. Det var ett seminarium med föreläsare och panelsamtal om idrott i allmänhet och ishockey i synnerhet. Temat var jämställdhet.

En del av samtalet kom att handla om mer uppmärksamhet - och större fokus - på damidrott. Och Alva Stark berättade sin historia.

Alva Stark imponerade under sitt anförande på seminariet under dagen. Det hade temat "Legacy Event - Gender Equality." Hon är coach i Östersund Basket damer och berätta inspirerande om sin väg dit.

Alva Stark imponerade under sitt anförande på seminariet under dagen. Hon är coach i Östersund Basket damer och berättade om sin väg dit.

- Jag kommer från Ockelbo, har spelat i Norrköping i fyra år, och blev sedan tränare. Jag började träna ett division 2-lag

Hon har gått ledarskapsprogram med Brynäs Hockey och vill inte få ett jobb eller ansvar för att hon är kvinna.

På sina meriter

- Jag vill få tränarjobb för att jag är duktig. Och jag är duktig på både ledarskap och att skapa grupper, berättade Alva Stark.

Hon bygger sitt ledarskap på fyra faktorer:

  • relationer
  • förväntningar
  • mottaglighet och
  • förtroende.

Läs mer om Legacy Event Länk till annan webbplats.

Bild på reportrar från SVT - Sveriges Television - som direktsände matchen mellan Sverige och USA

SVT - Sveriges Television - direktsände matchen mellan Sverige och USA

Marita Ljung tittade på matchen mellan Sverige och USA på Arenan i Östersund. Det gjorde även en full läktare och en hel del media. Sveriges Televison sände direkt och många i publiken var långväga gäster från bland annat USA.

Svenskorna spelade bra - gjorde ett mål med en spelare mindre på plan - men lyckades inte hålla emot en av de två nordamerikanska favoriterna.

Maria Wilén - till vänster i bild - är en av arrangörerna av VM-tävlingarna. Här tillsammans med Marita Ljung vid spelarbåsen inför prisutdelningen.

Maria Wilén - till vänster i bild - är en av arrangörerna av VM-tävlingarna. Här tillsammans med Marita Ljung vid spelarbåsen inför prisutdelningen.

Länsstyrelsens ledningskoordinator Maria Anstett-Rim, var en av deltagarna på seminariet, som lät sig imponeras av Alva Stark.

Länsstyrelsens ledningskoordinator Maria Anstett-Rim, var en av deltagarna på seminariet, som var imponerad av Alva Starks berättelse.

Kontakt