Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Våra landskapsrätter har presenterats på Skansen

Vacker dukning. Landskapsrätterna har tillretts på prov i Residenset i Östersund.

Vacker dukning. Landskapsrätterna har tillretts på prov i Residenset i Östersund.

Den 20 oktober presenterades Sveriges nya landskapsrätter på Skansen i Stockholm. Härjedalen och Jämtland visade upp delikatesser producerade på lokala råvaror.

Landskapsmåltid Jämtland

Förrätt: Rökt abborre, gråärtsrån med örtstuvad blodriska och picklad havtorn

Huvudrätt: Säsongens växter i älgrullad med potatiskaka med jämtländsk vit källarlagrad getost, bakade rotfrukter, syltade rönnbär och syrliga vinbär.

Efterrätt: Friterade kornmunkar med bakad sötost och granskottsmarinerade lingon.

Härjedalen. Blåbärsgravad skogsfågel med friterad surdeg, gulkremla och buljong.

Härjedalen. Blåbärsgravad skogsfågel med friterad surdeg, gulkremla och buljong.

Bild på långkok på fjällko med krämigt korn, betor och rödgul trumpetsvamp.

Härjedalen. Långkok på fjällko med krämigt korn, betor och rödgul trumpetsvamp.

Under 2023 kommer länets landskapsrätter att tillagas i olika sammanhang. Det gäller bland annat i samband med att Sverige är ordförandeland för EU år 2023. Stockholm kommer att utnämnas till Europas mathuvudstad.

I samband med just den händelsen kommer samtliga länsstyrelser att presentera sina landskapsrätter.

Landskapsmåltid Härjedalen

Förrätt: Blåbärsgravad renytterfilé med friterad surdeg, lingonpicklad gulkremla och buljong

Huvudrätt: Långkok på fjällko med krämigt korn, betor och rödgul trumpetsvamp

Efterrätt: Orullat krus med hjortronkompott, älgört, fårost och syrad grädde

Tallrikar med säsongens växter i älgrullad med potatiskaka med lagrad getost, syltade rönnbär och syrliga vinbär.

Jämtland. Säsongens växter i älgrullad med potatiskaka med lagrad getost, syltade rönnbär och syrliga vinbär.

Koncept och recept har tagits fram av:

  • Lena Flaten, Flammans skafferi
  • Karin Hillström, Fäviken
  • Johan Rudsby, Nästgård
  • Malin Ölund, Torsta gårdsrestaurang
  • Therese Örnerkrans, husfru på Länsstyrelsen
  • Peter Dahlbäck, Vemdalens Catering
  • Christopher Smeds, Fjällnäs
  • Karin Eriksson, Ost- och bryggstubua
  • Julia Pearsson, Hushållningssällskapet samt
  • Arvid Lorentzon, projektledare på Eldrimner.

Lyfta Sveriges matkultur

Uppdrag att ta fram landskapsrätterna kom från de tre matakademier Gastronomiska Akademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och Måltidsakademien.

Arbetet syftar till att lyfta Sveriges måltidskultur på temat "Från jord till bord." Den officiella premiären av måltiderna sker i maj 2023 i samband med Stockholms utmärkelse.

Kontakt