Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Marita Ljung besökte spännande företag i Trångsviken

Isabell Juel arbetar på Trangias fabrik i Trångsviken. Här står hon vid en arbetsbänk med kök.

Isabell Juel arbetar på Trangias fabrik i Trångsviken. Företaget tillverkar friluftskök och besöktes av landshövding Marita Ljung. Besöket på Trangia var ett av flera företagsbesök under dagen.

Tre företag som utvecklas. Internationell försäljning och lokal produktion. Det var vad landshövding Marita Ljung mötte när hon besökte Trångsviken.

Jack Andersson på Trångsviken Chark arbetar med korvar.

Jack Andersson arbetar på Trångsviken Chark som tillverkar korv enligt gamla recept. Och enbart på svenskt kött.

Trångsvikens Chark är ett företag som 90-årsjubilerar i år. Tradition och gamla recept styr verksamheten. På fabriken arbetar fyra personer och företaget omsätter 10 miljoner.

Ny vd är Karin Åsling som berättade om företaget.

Söker nya produkter

- Våra utmaningar är att hitta nya produkter och att öka omsättningen. Vi har höga fraktkostnader, säger Karin Åsling.

Företagets viktigaste återförsäljare är ICA och man har ingen egen butiksförsäljning.

Marcus Färnström är produktionsledare på Trångsvikens Chark. Han inledde rundvandringen på fabriken med att förklara för landshövdingen varför skyddskläder är nödvändiga.

Marcus Färnström är produktionsledare på Trångsvikens Chark. Han inledde rundvandringen på fabriken med att förklara för landshövdingen varför skyddskläder är nödvändiga. Han visade att fabriken är indelad i olika zoner beroende på hur rena de olika delarna måste vara.

Fakta om Trångsvikens Chark:

  • Produkterna tillverkas efter originalrecept där de äldsta i år fyller 90 år. Företaget använder endast svensk köttråvara och är därför certifierade med märkningen ”Kött från Sverige”.
  • I produktionen används inga konstgjorda tillsatser såsom stabiliseringsmedel eller emulsionsmedel (fosfater). Skälet är att dessa medel helt enkelt inte fanns när recepten skapades.
  • Trångsvikens chark startades 1932 av familjen Paulsson och drevs som ett familjeföretag fram till 2003.
  • Trångsvikens chark drivs i dag av Marcus Färnström och Lars Persson tillsammans med huvudägaren Hans Åsling.
David Hällgren, till vänster, och Bengt Myhrman, arbetar som försäljnings- och marknadschef samt vd.

David Hällgren, till vänster, och Bengt Myhrman, arbetar som försäljnings- och marknadschef samt vd. Företaget tillverkar engångsskydd till sjuk- och tandvård. Och så kallade snitselband till skogsnäringen.

Minitubes storsäljare har under många år varit så kallade myntrör. Det är pappersrör som man - bland annat på banker - stoppat och förvarat mynt i.

- Myntrören var starten och storsäljaren förr, berättar Bengt Myhman som är vd.

Utvecklar sina egna maskiner

Sedan dess har företaget utvecklat egna produkter. Och maskiner.

- Vi tillverkar skyddspåsar, engångsskydd och höljen till medicinsk utrustning. Och vi konstruerar också de maskiner vi använder i produktionen, berättar Bengt Myhrman.

Fakta om Minitube:

  • Minitube AB grundades 1977. Under årens lopp har produktionen utvecklats. I dag säljer man en stor mängd olika engångsprodukter för medicinsk bruk. Företaget har också produkter som används i skogsindustrin.
  • Företaget har i dag fler ordrar än de kan vad de kan leverera och har en stark tillväxt.
  • I dag säljer företaget sina produkter till mer än 40 länder i alla världsdelar.
Magnus Rydell - vd på Trangia - visade runt på fabriken i Trångsviken.

Magnus Rydell är vd på Trangia. Han visade runt landshövding Marita Ljung och Länsstyrelsens ledningskoordinator Maria Anstett-Rim på fabriken i Trångsviken.

Trangia bjöd på en spännande rundvandring i riktigt fabriksmiljö. Metall pressas, monteras och sätts ihop till de så kända köken. Företaget har vuxit mycket de senaste åren.

- Våra största marknader är Sverige, Japan och Tyskland, säger vd Magnus Rydell.

Han berättade också att företaget de senaste åren satsat mycket på produktutveckling, hållbarhet och en modern hemsida.

Fakta om Trangia:

  • Över en halv miljon kök och matdosor producerades och fraktades från fabriken i Trångsviken under 2021.
  • 1951 lanserades den första prototypen av Trangiaköket. Det var ett komplett matlagningssystem med brännare, kittel och vindskydd.
  • Det behövs 50 olika moment för att tillverka ett Trangiakök. Hela processen tar sex minuter.
  • Kastrullen trycks ut med 50 tons tryck i en hydraulpress.

Bröderna Per och Hans Åsling samt Nils-Bertil Nilsson, stod värdar för besöket. Från vänster Magnus Rydell (Trangia), David Hällgren (Minitube), Sofie Nilsson (lärare), Bengt Myrhrman (Minitube), Per Åsling, landshövding Marita Ljung, Länsstyrelsens ledningskoordinator Maria Anstett-Rim, Hans Åsling samt Nils-Bertil Nilsson.

Kontakt

Maria Anstett-Rim

Ledningskoordinator