Risk för skogsbrand i Jämtlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Livsmedelsinspektörer får mer kunskap om mathantverk

Under vårens kurs i mustning av äpplen på Norrtelje Musteri deltog en livsmedelsinspektör. Det gav möjlighet att få bättre förståelse för inspektionerna hos just mathantverksföretag.

Eldrimner, som är nationellt centrum för mathantverk, håller kurser för blivande eller verksamma mathantverkare. Även andra intresserade är välkomna. Och nyligen bjöds en livsmedelsinspektör in.

– Inspektören heter Thinh Vo och med för att lära sig om branschen. Syftet var att skapa bättre förståelse för de inspektioner som hon gör i sitt jobb hos just mathantverksföretag.

- Hon bidrog mycket till kursen genom att ge sina perspektiv på olika saker. Det säger Katarina Holmberg som driver Norrtelje Musteri och som var kursledare på kursen.

Rekommenderar andra inspektörer

Thinh Vo jobbar som livsmedelsinspektör i Leksands kommun och rekommenderar fler av sina kollegor att gå kurs hos Eldrimner.

– De senaste åren är det fler och fler som håller på mustning. Därför ville jag fortbilda mig. När man är inspektör behöver man även kunna tillverkningsprocessen, säger Thinh.

För henne var det värdefullt att lära sig mer om processen. Det var och bra att få ett nätverk, träffa företagare och lära sig mer om deras utmaningar.

Samarbete gör produkterna säkrare

– Jag tror att om vi företagare och inspektörer jobbar tillsammans, kan vi göra produkterna säkrare, säger Thinh.

Eldrimner har tidigare ordnat kurser just för inspektörer. Man ser ett stort värde i att en inspektör var med på en kurs för aktiva eller blivande mathantverkare. De har utmaningar kopplade mot livsmedelskontrollen.

Kan ge ökad förståelse

– Detta kan ge ömsesidig inblick i förutsättningar. Och det kan i sin tur ge ökad förståelse för varandras situationer. Det säger Katarina Holmberg som säger att Eldrimner välkomnar fler livsmedelsinspektörer till olika kurser.

– Tanken är såklart inte att vi ska fylla våra kurser med inspektörer i stället för mathantverkare. Däremot är det önskvärt att det då och då deltar en intresserad inspektör som vill lära sig mer.

- Jag troir det kan ge ringar på vattnet och skapa bättre kontakter, säger Catrin Heikefelt. Hon arbetar som branschansvarig för bär-, frukt- och grönsaksförädling på Eldrimner.

Kontakt