Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kraftsamling kring totalförsvaret

i Östersund

Landshövding Marita Ljung och chefen för Norra militärregionen Lars Karlsson under Totalförsvarsdagarna i Östersund.

Landshövding Marita Ljung och chefen för Norra militärregionen Lars Karlsson under Totalförsvarsdagarna i Östersund. Foto: Henrik Harr/Länsstyrelsen Jämtlands län

Den 18–19 oktober hölls Totalförsvarsdagarna för norra Sverige i Östersund. Konferensen lockade 250 deltagare som delade idéer och tankar kring ett område som blir allt hetare.

Landshövding Marita Ljung och chefen för Norra militärregionen Lars Karlsson hälsade gemensamt välkomna till årets Totalförsvarsdagar på Frösö Park Hotel i Östersund. På agendan stod frågor som:

  • Hur kommer de nya civilområdena att påverka norrlänen?
  • Vad betyder ett svenskt Natointräde för norra Sverige?
  • Hur hög är försvarsviljan i norra Sverige?
  • Vad är det egentligen vi vill försvara?

Rysslands invasion av Ukraina har satt fokus på totalförsvaret, alltså kombinationen av militärt försvar och ett civilsamhälle som kan ta hand om sig själv. För att öka den styrkan infördes den 1 oktober civilområden, där Jämtlands län ingår i det norra civilområdet.

Ett medlemskap med Nato kommer också att medföra stora förändringar för totalförsvaret. Svensk militär har redan övat med Nato och opererat under Natobefäl, till exempel i Afghanistan, men ett medlemskap i försvarsalliansen skulle förstås öka det samarbetet.

Deltagarna representerade drygt 70 olika organisationer. Bland dessa fanns landshövdingens norske motsvarighet Frank Jenssen. Dessa skrev efter konferensen under ett avtal om fortsatt samarbete inom Gränsräddningsrådet.

Kontakt

Henrik Harr

Kommunikatör