• Eldningsförbud i länet

    Brandrisken är mycket stor i östra delarna av Jämtlands län. Eldningsförbud gäller från klockan 08.00 lördag den 10 juni i Bergs och Härjedalens kommuner, samt i områden öster om E45:an. Eldningsförbudet gäller fram tills det upphävs./ A fire ban has been issued for Berg and Härjedalen municipalities, and in all areas east of the E45 highway. It is in effect between Saturday, June 10 at 8.00 am and until it is revoked.

Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fanny Näslund och Viktor Ström fick SKAPA-priset

Fanny Näslund tar emot Skapas talangpris för unga innovationer av landshövding Marita Ljung.

Fanny Näslund tog emot Skapas talangpris för unga innovationer av landshövding Marita Ljung. Det är ett innovationspris till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Hon fick priset för sitt butikskoncept för varor på lösvikt.

Landshövding Marita Ljung har delat ut SKAPA-priset till länets vinnare. Mottagarna var Fanny Näslund och Viktor Ström som nu har chans att bli svenska mästare i innovation.

Reportern Henrik Flygare från Länstidningen fotograferar pristagarna Fanny Näslund och Viktor Ström.

Reportern Henrik Flygare från Länstidningen var en av många som uppmärksammade pristagarna Fanny Näslund och Viktor Ström.

Det var högtidligt och trevligt på Residenset när länsvinnarna av Skapa-priset tog emot diplom och blommor. Media och delar av juryn var samlad.

Landshövding Marita Ljung inledde med att säga att priset är ett innovationspris som delas ut till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. 

Fanny Näslund tog emot "talangpriset för unga innovationer." Hon har skapat butikskonceptet Vågen för varor på lösvikt. Syftet är att minska miljöpåverkan från förpacknings- och matavfall.

Ett koncept som växer

Vågen erbjuder konsumenter ekologiska produkter på lösvikt och kunden kan med hjälp av egna behållare fylla på sina lager av olja, bönor, pasta, ris och schampo med mera.

- Vi började med en egen butik i Östersund. Nu finns vårt koncept på ICA Maxi i stan samt i Umeå, och Härnösand, sa Fanny Näslund.

Fakta om Skapa:

  • Stiftelsen skapa utser de svenska mästarna i innovation.
  • Syftet är att ge stöd åt innovatörer så att uppfinningar och idéer kan nå marknaden och förståelse för hur innovationer har betydelse för samhällsekonomin.
  • Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnarföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Agnes Johanssons Minnesfond och PRV. Prissumman nationellt är totalt på över en miljon kronor.
  • Det utses 24 länsvinnare i varje kategori. Kategorierna är Skapa priset och Skapa priset för unga innovatörer. Länsvinnana får 5 000 kronor vardera.
  • Den nationella innovationsgalan den 10 november kommer att dela ut priserna till vinnarna i Sverige .

Viktor Ström fick innovationspriset för sin produkt Ergostone. Det är en silikonstrumpa som innehåller täljstensrester från Handöl. Den värms upp och lagrar värme och fungerar som en så kallad vetekudde.

Ergostone är en produkt för egenvård, återhämtning och avslappning. Den ger snabb smärtlindring och avslappning vid exempelvis idrottsskador, mensvärk, stress och oro.

- Vi har en fabrik och ett utställningsrum i Duved och säljer våra produkter på nätet, berättade Viktor Ström.

Kontakt

Maria Anstett-Rim

Ledningskoordinator