Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Marita invigde det nya läsåret för Ung Företagsamhet i Östersund

Diba Adhami är grundskoleansvarig på UF. Hon var en av de som ledde dagen på Storsjöteatern. Här står hon på scenen.

Diba Adhami är grundskoleansvarig på UF. Hon var en av de som ledde dagen på Storsjöteatern.

Hög, pulserande musik och mycket applåder blev det då Marita Ljung invigningstalade inför drygt 300 elever under läsårets kick off.

Marita Ljung inledningstalar ståendes på en scen när det nya läsåret invigdes på Storsjöteatern i Östersund. Hon talade för drygt 300 elever.

Marita Ljung inledningstalade när det nya läsåret invigdes på Storsjöteatern i Östersund. Hon talade för drygt 300 elever som applåderade ivrigt.

Det var en ungdomlig publik och stor entusiasm som mötte landshövdingen när hon invigde det nya läsåret för Ung Företagsamhet på Storsjöteatern.

Läsåret startar nu och därför arrangerades en programdag med föreläsare, intervjuer och tävling.

Marita Ljung invigningstalade och gick upp på scenen till hög, pulserande musik och applåder. Hon talade om sin roll som landshövding, om myndigheten och berättade om exempel på unga företagare som hon mött.

Gav goda råd

Marita Ljung delade också med sig av sina egna erfarenheter från sitt arbete på bland annat bank och Almi. Det är ett svenskt statligt och regionalt ägt bolag grundat 1994 som stöttar företagandet i Sverige.

- Jag har några tips till er i publiken. Prova att driva företag på riktigt. Gör en seriös satsning om ni startar ett företag. Du ska också se till att vara delaktig. Det är viktigt att du inte låter bara en enda person i gruppen styra, sa landshövdingen.

Tro på att du kan

- Du måste också tro på din förmåga. Det är viktigt att man har ett självförtroende. Och dessutom, ta hjälp. Be föräldrar, människor du känner eller kanske släktingar att hjälpa dig. Eller skaffa en mentor, det är väldigt bra, sa Marita Ljung.

Läs om Almi Länk till annan webbplats.

Fakta om UF-företagande i länet:

  • Förra året drev 574 elever ett UF-företag. Det var en ökning på 75 elever (15%) från föregående år.
  • Totalt finns 224 UF-företag. De fördelas på hälften tjejer och hälften killar.
  • Det finns ett ökat intresse för UF-företagande.
  • UF har elever från alla program. Har man det inte i sitt gymnasieprogram så har man valt det extra.
  • Största elevgruppen är de som går på Ekonomiprogrammet.
  • Av de som går på Naturbruksprogrammen i Jämtland så driver alla - 100 % - ett UF företag.
Berfin Kaya var en av arrangörerna av årets så kallade Kick Off - start - för det nya läsåret. Hon stod på scenen och genomförde ett uppskattat evenemang.

Berfin Kaya var en av arrangörerna av årets så kallade Kick Off - start - för det nya läsåret. Hon stod på scenen och genomförde ett uppskattat evenemang.

Kontakt

Maria Anstett-Rim

Ledningskoordinator