Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Krokoms kommun först med överenskommelse mot våld i nära relationer

Landshövding Marita Ljung och kommunchef Jonas Törngren sitter vid ett bord och skriver på ett avtal.

Motverka våld. Landshövding Marita Ljung och kommunchef Jonas Törngren har skrivit på ett avtal. Det innebär ett samarbete mot våld i nära relationer.

Nu är avtalet påskrivet. Det innebär ett helt nytt samarbete.

- Spännande att ni är först, sa landshövding Marita Ljung till representanterna för Krokoms kommun.

Jenny Einebrant jobbar på Länsstyrelsen som samordnare när det gäller våld i nära relationer. Hon berättade om samarbetet och bakgrunden för bland andra Krokoms kommunstyrelseordförande Karin Jonsson.

Krokoms kommun har tagit beslut om att bedriva ett långsiktigt våldsförebyggande arbete. Det innebär att vi på Länsstyrelsen bidrar med utbildning till de nyckelpersoner som har ansvar att organisera arbetet i kommunen.

- Arbetet kräver en bredd av aktörer och kommunerna är en av dem. De har en central roll. Därför är det glädjande att vi gör det här i dag, sa landshövding Marita Ljung.

Skuld och skam

- Det här är väldigt viktiga frågor. Sexuell läggning och psykisk ohälsa pratar vi öppet om i samhället. Men när det gäller våld i nära relationer skaver det.

- Det är väldigt svårt att berätta att man blir slagen. Det är förknippat med mycket skuld och skam, sa Krokoms kommunstyrelseordförande Karin Jonsson.

Läs överenskommelsen Pdf, 248.8 kB.

Läs handboken Inget att vänta på Pdf, 3.2 MB.

Kommunchef Jonas Törngren och landshövdingen tar i hand.

Samarbete. Krokoms kommun är först i länet med samarbetet. Kommunchef Jonas Törngren och landshövdingen tackar varandra och ser fram emot samarbetet.

Kontakt

Ingegärd Pettersson

Särskilt sakkunnig i jämställdhet