Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Marita och prins Daniel besökte MIUN och invigde Synsam

Prins Daniel var i Östersund på onsdagen. Under dagen besökte han Mittuniversitetet och invigde Synsam på Frösön. Bilden är tagen på rundvandringen i Synsams nya fabrik. Den ligger i hangar 90 på Frösön.

Entusiasm och professionalitet kännetecknade dagen då prins Daniel gästade landshövdingen. Mittuniversitetet (MIUN) och Synsam visade upp många olika kvaliteter – något som intresserade prinsen.

Professor Mikael Bäckström tog emot prins Daniel och landshövding Marita Ljung på Sports Tech Research Centre. Han berättade om deras samarbete med näringslivet och forskningsinsatser.

Dagen började med ett besök på MIUN och Sports Tech Research Centre. Där fick prinsen och landshövdingen träffa företagare och MIUN-personal. De berättade entusiastiskt och spännande om sin verksamhet.

På plats fanns representanter för företagen Aim Sweden på Frösön och Spektrum i Åre. Båda samarbetar med Sports Tech när det gäller bland annat materialutveckling. Och Spektrum har självaste Ingemar Stenmark som delägare.

Besök Spektrums hemsida Länk till annan webbplats.

Lätt att rekrytera till Östersund

– Det är lätt att rekrytera till Östersund. Det är attraktivt här och vi har fått hit spetskompetens från andra delar av landet, berättade företagets VD Göran Jansson.

Aim arbetar bland annat med implantat.

Läs om Aim Sweden på deras hemsida Länk till annan webbplats.

Synkronisering. Det krävdes en del koncentration när landshövding Marita Ljung, Hans Kungliga Höghet Prins Daniel, koncernchef Håkan Lundstedt och näringslivsminister Karl-Petter Thorwaldsson, skulle klippa bandet samtidigt.

Det var stor uppmärksamhet när Synsam Group invigde sitt nya fabriks- och innovationscenter på Frösön. Förutom prins Daniel och landshövdingen deltog också näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och företrädare för Östersunds kommun och regionen.

– Med mod och stor beslutsamhet visar Synsam att vi kan gå från ord till handling; att flytta hem produktionen och erbjuda kunden närproducerade glasögon.

Första kollektionen heter Jämtö

- Jag är oerhört stolt över att vi har produktionsstartat och att vi redan i september kommer att ha vår första kollektion Jämtö ute i butikerna, säger Håkan Lundstedt som är koncernchef för Synsam Group.

Läs mer om Synsams nya fabriks- och innovationscenter Länk till annan webbplats.

Ida Geiler, VD på Synsams fabriks- och innovationscenter på Frösön, ledde rundvandringen i den nya lokalen. På bilden ses koncernchef Håkan Lundstedt och prins Daniel.

Besöket på Synsam var intressant och lärorikt. Besökarna fick bland annat följa hela produktion av glasögonbågar vid en rundtur i fabriken. Designchefen Wai Chan berättade med stor inlevelse om nya kollektionen och företaget utstrålade stor optimism och mycket framtidstro.

– Vi välkomnar Synsam Group. Och vi välkomnar er hit till en växande kommun och ett växande län. Här finns unika förutsättningar för era medarbetare att bo och leva.

Marita Ljung höll välkomsttal

– Och för oss som tar emot Synsam Group kommer etableringen att bidra till att höja länets samlade konkurrens- och innovationskraft, sa landshövding Marita Ljung i sitt tal.

Fakta om Synsam Groups fabriks- och innovationbscenter:

  • I framtiden kommer man att kunna producera en miljon par glasögonbågar per år.
  • I nuläget arbetar ett 50-tal personer i fabriken men ledningen räknar med att ha cirka 200 anställda.
  • Fabriken ska även vara en destination för företagets kunder och näringslivets representanter.
  • Synsam Group investerar cirka 250 miljoner kronor under tre års tid.

    Claes Ahlström

Inspiration. Synsams designchef Wai Chan genomförde en konstnärlig och musikalisk beskrivning av Synsams nya kollektion. Den är döpt till Jämtö och namnet står skrivet på varje båge. I runskrift.

Landshövdingen bjöd på lunch i Residenset och hade bjudit in företagare. De var Jon Grip och Anders Berg från Skogsverket, Anna Tunmo och Markus Rensberg från Jillie Ren & Vilt, Hanna Sunnerheim från Driv Innovation samt Sara Gärdesgård från Grett Studio.

Kontakt

Maria Anstett-Rim

Ledningskoordinator