Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Spel ger bättre beredskap för samhällsstörningar

Åtta speldeltagare runt ett bord, fotograferade genom ett fönster från kontrollrummet.

Speldeltagarna filmades under övningen om kris i betalningssystemet. Foto: Tommy Sjöling

Vi måste fortsätta att öva, öva och åter öva. Det är slutsatsen efter speldagen som arrangerades av länsstyrelserna i de fyra norrlänen. En krasch för kortbetalningar var utgångspunkten för övningen.

I Luleå, Umeå, Östersund och Härnösand deltog representanter från bland annat handel och näringsliv, myndigheter och kommuner. Övningen genomfördes i form av ett simuleringsspel där uppdraget var att besluta om åtgärder sedan kortbetalningarna slutat fungera i butikerna.

Deltagarna kunde direkt se konsekvenserna där vissa åtgärder förvärrade situationen och ledde till hamstringsvågor och kaos, medan andra gjorde att samhället fortsatte att fungera nästan som vanligt.

Viktigt att öva tillsammans

– Det är väldigt intressant att träffa aktörer från andra delar av samhället och tillsammans diskutera hur vi ska hantera situationen och vilka åtgärder som vi skulle kunna sjösätta vid en verklig kris, sa Lars Holm, systemchef vid Coop Nord, en av deltagarna.

Spelet följdes också av en stor publik som kunde följa händelseutvecklingen och även bidra med egna inspel.

– Vi märker att intresset är stort hos många företag och organisationer men även bland privatpersoner. Vår ambition är att skapa förståelse hos aktörer och synliggöra vad som händer eller kan hända vid en betaltjänststörning, säger Tommy Sjöling, processledare vid Länsstyrelsen Jämtlands län.

Alla berörs av en störning

Det är också viktigt att visa att alla berörs, menar han, oavsett var vi befinner oss i en händelse- och beroendekejda.

– En tydlig fingervisning i spelet är att vi inte kan se betaltjänsterna som en isolerad företeelse. Vi måste se det ur ett bredare perspektiv. Med andra ord slår en störning i betalsystemet på bland annat livsmedels- och drivmedelskedjan relativt omgående, oavsett var du befinner dig geografiskt. Oavsett händelseförlopp visar spelet hur viktig samordningen är mellan olika aktörer inom både privat och offentlig sektor, samt från lokal till nationell nivå.

Se övningen, följ diskussionerna och ta del av hur olika åtgärder påverkar händelseutvecklingen Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsens arbete med betaltjänster Länk till annan webbplats.

Kontakt

Tommy Sjöling

Regional samordnare för grundläggande betaltjänster