Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Discovery Channel har träffat Marita inför kungabesöket

Marita Ljung står på residenset framför TV-teamet från Discovery Channel.

Warnes Bros/Discovery Channel gör en dokumentär om kungens 50 år på tronen. Inför morgondagens besök av kungaparet intervjuades landshövding Marita Ljung om förberedelserna. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands

Discovery gör en dokumentär om kungens 50 år på tronen. Reportern Åsa Lindeborg besökte Marita Ljung och ställde frågan om hur långt i förväg man måste planera ett kungaparsbesök.

Åsa Lindeborg på Discovery Channel och Marita Ljung står i en av salarna på residenset.

Åsa Lindeborg intervjuade landshövdingen om förbedelserna inför kungaparsbesöket.

Ett fem personer starkt reportage-team besökte residenset dagen innan kungaparsbesöket. De gör en intervju inför år 2023 då det är 50 år sedan som kungen tillträdde.

- Vad betyder det för Jämtland att kungen besöker länet?
Det är viktigt för att uppmärksamma och minnas de som gjort extra arbetsinsatser i samband med pandemin, sa landshövdingen.,

- Vad betyder det för Jämtland att kungen är hertig av just det här länet?
Det är förstås extra hedersamt men jag tror inte vi har några extra förmåner på grund av det mer än att kungen kanske är lite extra mycket privat i länet.

Hur mycket planering krävs?

- Hur långt i förväg måste man planera ett sådant här besök och vad är det som krävs av förberedelser?
Det krävs ganska lång förberedelse det vill säga flera månader. Det ska koordineras program, deltagande, logistik, måltider utifrån hovets önskemål.

- Jag gissar att det är många företag, skolor, offentliga verksamheter och kulturinstitutioner som hoppas får vara med i programmet – hur sållar ni bland alla intresserade?

- Utifrån de önskemål vi får så får vi komponera ett program som intresserar och fram för allt på ett bra sätt visualiserar verkligheten.

- Är du nervös över att något ska gå fel?

- Vi har en väldigt bra planering och då kan man också vara flexibel om det händer något oväntat. Nervös kanske inte rätt ord men lite förväntansfull och spänd kanske jag skulle säga, säger landshövdingen.

Kontakt

Maria Anstett-Rim

Ledningskoordinator