Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Strömsunds kommun bjöd in Marita Ljung på en rundresa i Frostviken

Marita Ljung och kommunalråd Susanne Hansson står utomhus.

Jorm. Kommunalråd Susanne Hansson var värd för dagen och bjöd med landshövdingen på intressanta och lärorika besök i Frostvikenområdet. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Legotillverkning, hästturism och ett samiskinspirerat café stod på programmet när Strömsunds kommun bjöd in landshövdingen.

- Det var väldigt spännande att besöka Frostviken och hit ska jag återvända, sa Marita Ljung efter dagens besök.

Landshövding Marita Ljung, kommunalråd Susanne Hansson och Kicki Stenvall står och tittar på varot i butiksdelen av cafét.

Tjeedtege Café & Butik i Gäddede är nyöppnat och drivs av Kicki Stenvall. Den samiska närvaron är tydlig och både ren- och älgkött går att köpa.

Dagen startade på Tjeedtege Café & Butik i Gäddede. Det är nyöppnat och har samisk inriktning. Över en smörgås med suovvas berättade kommunens representanter om bland annat:

  • ökat intresse för livsstilsboendet,
  • trähusföretagen i Hammerdal som bygger 25 procent av alla trähus i Mälardalen, samt
  • och om svårigheterna att bygga nya villor då byggpriset är betydligt högre än marknadsvärdet i vissa delar av kommunen.

Jorm Lego var första stoppet på rundresan och där hälsade platschef Christer Rådström välkommen. Han berättade att företaget startade i en lada och att 90 procent av försäljningen sker till Engcon.

De anställda bor i trakten

På landshövdingens fråga om vad som krävs för att jobba på företaget, var svaret att noggrannhet och fingerfärdighet är viktig.

Läs om Jorm Lego Länk till annan webbplats.

Assar Amundsson på Jorm Lego visade Susanne Hansson och landshövdingen hur han arbetar.

Jorm Lego. Assar Amundsson har arbetat på företaget ett 15-tal år och visade Susanne Hansson och landshövdingen hur han arbetar. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

På Hotell Stora Blåsjön visades landshövdingen runt. Marita fick höra en spännande berättelse om hur två sammanbyggda hus renoverades och blev ett litet, personligt hotell. Mats Falk visade runt och berättade om verksamheten.

Läs om Hotell Stora Blåsjön Länk till annan webbplats.

Rid i Jorm/Korpens öga i Jorm fick också ett besök. Ägarna berättade om sin satsning på guidade ridturer på en till fem dagar.

Dom har 25 islandshästar och ett hotell med nio rum. De besöks vav skoteråkare under vintern och våren och har även eget bryggeri och korvtillverkning.

Länk till Rid i Jorm Länk till annan webbplats.

Landshövdingen står och pratar med Lotta Falk som driver Hotell Stora Blåsjön

Hotell Stora Blåsjön. Lotta Falk är en av de som driver Hotell Stora Blåsjön. Hon hade mycket att berätta för landshövdingen om hotellsatsningen.. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Dagen avslutades med ett besök på Skoterinformationen i Jorm. Där arbetar Marika Westberg. Hon visade en film om deras omfattande skoterverksamhet som innehåller bland annat:

  • 100 hektar skoteråkning inklusive friåkningsområden,
  • avtal med 250 markägare,
  • en organisation med personal, ett tiotal skotrar och en pistmaskinn samt
  • försäljning av dagkort.
Marika Westberg berättar om skotersatsningen i Frostviken.

Marika Westberg berättade om skotersatsningen i Frostviken för landshövdingen.

Kontakt

Maria Anstett-Rim

Ledningskoordinator