Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Marita Ljung talade om fred och frihet på manifestation för Ukraina

Bild på blågula flaggor på Stjärntorget i Östersund.

Blågult. När östersundarna ordnade manifestation för Ukraina var det bara blåa och gula flaggor som syntes - de svenska och de ukrainska. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

- Invasionen av Ukraina är ett oerhört angrepp på den fria demokratin. Det sa landshövding Marita Ljung vid söndagens Ukraina-manifestation.

Bild på Marita som passade på att prata med Lena som är från Ukraina. Hon arbetar i Östersund och orolig för sin familj och släkt i Ukraina.

Marita passade på att prata med Lena som är från Ukraina. Hon arbetar i Östersund och orolig för sin familj och släkt i Ukraina.

Ett par hundra östersundare hade samlats på Stjärntorget för att delta i söndagens Ukraina-manifestation.

En av talarna var landshövdingen Marita Ljung. Hon tycker det är självklart att ställa upp för demokrati och fred.

Tvingas ner i skyddsrum

- Från ett liv likt vårt eget har man på lite mer än en vecka tvingats ner i skyddsrum, mödrar har skiljts från sina söner, hustrur från sina män, män har skiljts från sina barn, sa landshövdingen.

- En del som vill fly kan inte göra det för att de hindras på grund av att ryska soldater bildat en ring runt staden de bor i. Det är som en enda stor mardröm där fasansfulla science fictionlika scener utspelar sig via våra skärmar. 

Efter talen gick Marita runt bland deltagarna. Hon träffade bland andra Lena, en ukrainsk kvinna som jobbar i länet och är mycket bekymrad och oroad för alla hon känner i Ukraina.

Jag är oerhört imponerad av de modiga journalister som rapporterar inifrån Ukraina. Journalister är en garant för att på ett objektivt sätt berätta sanningen om vad som händer. En självklarhet i Sverige och Ukraina men inte i Ryssland.

Kontakt

Maria Anstett-Rim

Ledningskoordinator