Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Riksdagsledamöter arrangerade seminarium om länets tågtrafik

Den jämtländska infrastrukturen diskuterades på ett riksdagsseminarium i dag. Norra stambanan var en av rubrikerna.

Under torsdagen deltog Marita Ljung i ett riksdagsseminarium om infrastrukturfrågor. Det var länets riksdagsledamöter Kalle Olsson och Per Åsling som arrangerade det.

- Seminariet handlar om att synliggöra länets behov av satsningar på infrastruktur, exempelvis järnväg, säger Marita Ljung.

Många deltagare

På mötet deltog bland andra Region Jämtland Härjedalen och representanter för Trafikutskottet och besöksnäringen i Åre.

Vägvalet mellan flyg och tåg är i dag ganska enkelt för det är i stort sett bara flyg som fungerar för de som av till exempel familjesituation inte kan välja något annat. Det tar för lång tid med tåget. Tåget blir aldrig ett alternativ.
Marita Ljung, landshövding

Bild på Jämtlands tågbanor på karta.

Meråkersbanan i Norge elektrifieras och rustas upp för 2,3 miljarder kronor de kommande åren. På den svenska - jämtländska - sidan sker ingen motsvarade satsning.

På seminariet diskuterades den Norra stambanan i relation till den växande besöksnäringen.

Andra skäl till infrastruktursatsningar var:

  • den ökade inflyttningen,
  • näringslivets behov och
  • Östersunds militärstrategiska läge.

- Jag hajade till för ett par veckor sedan när jag läste en artikel när det stockholmsbaserade byggbolaget som bygger bostäder på Frösön sa att Östersund sticker ut.

- Företaget anser att Östersund är en inlandsort som har tillväxt och är staden är lika intressant som övriga tillväxtorter längs norrlandskusten, sa Marita.

Therese Sjölund - Destination Åre - berättade att infrastruktur var en viktig fråga i hennes arbete med att skapa goda förutsättningar för Åres företag.

Brist i den nationella transportplanen

- Vår region är en av tre tillväxtregioner i Norrland men den enda regionen som inte har något namngivet projekt i den nationella transportplanen.

- Jämtland Härjedalen är den enda regionen i landet där Tillväxtverket pekar ut bristen av infrastruktur som det enskilt största hindret för fortsatt tillväxt, skrev Kalle Olsson, s, och Per Åsling, c, i kallelsen.

Bild på Marita Ljung på hennes kontor då hon sitter framför datorn.

- Att vi inte har ett enda namngivet objekt i den föreslagna nationella planen är förvånande i en växande region. Upprustningen av Norra Stambanan är en enkel åtgärd för att lösa det problemet, säger Marita Ljung som är kritisk.

Kontakt

Maria Anstett-Rim

Ledningskoordinator