Vind på kalfjället i Jämtlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nödvändigt med gott samarbete för att lösa framtidens utmaningar

Mostphotos.com

- Skogen är oerhört viktig för Jämtlands län. Det gäller bland annat landsbygdsutveckling, rennäring och besöksnäring.

Det säger landshövding Marita Ljung som skrivit under en debattartikel som publiceras i Östersunds-Posten i dag.

I dag publiceras en debattartikel i Östersunds-Posten med rubriken "Fyra län i gemensam satsning på skogen för hållbar utveckling i norra Sverige."

Den är underskriven av bland andra Marita Ljung, Elise Ryder Wikén, regionråd i Region Jämtland Härjedalen samt Staffan Norin, Regionchef Skogsstyrelsen.

Läs om Skogsprogrammet på vår hemsida Länk till annan webbplats.

- Vi i länet tog fram ett regionalt skogsprogram sommaren 2021. Vi vill lyfta innehållet för det är inte tillräckligt känt, tycker jag. Därför skriver vi en debattartikel.

Många organisationer deltog i arbetet

- Programmet är framtaget av bland andra skogsnäringen och andra organisationer som är beroende av skogen. Det gäller bland annat rennäringen, olika organisationer som arbetar med friluftsliv och Mittunversitet, säger landshövdingen.

Hon berättar att länsstyrelserna, Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket förbereder ett beslutet om den svenska skogspolititken. Det ska beslutas i riksdagen.

Beslutet innebär att skyddande av skog i första hand bygger på frivillighet. Där är dialogen med skogsägare oerhört viktig.

Skogsägarna är väldigt viktiga

- Det är oerhört viktigt att vi har aktiva, kunniga och ansvarsfulla skogsägare som vill satsa på sin skog. De ska också vilja utveckla ett hållbart och lönsamt skogsbruk Det gäller bland annat med tanke på behov och efterfrågan på allt vad skogen kan bidra med, säger Marita.

Läs debattartikeln i Östersunds-Posten Länk till annan webbplats.

Bild på Marita Ljung utanför Länsstyrelsen.

- Våra nyckelord är samverkan, samarbete och dialog, säger Marita Ljung.

Kontakt

Marita Ljung

Landshövding