Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
I dag upphävs restriktioner för verksamheter

Kulturlivets restriktioner tillhör de som tas bort idag. Foto: Volodymyr Tverdokhlib/Mostphotos
I dag upphävs de flesta restriktioner för kulturlivet och andra verksamheter, och vi tar ett steg mot en mer normal tillvaro.
Belastningen på samhället till följd av covid-19 har minskat. Därför har regeringen beslutat att ta bort de flesta av åtgärderna mot smittspridning den 9 februari. Även om smittan fortfarande är hög tycker Folkhälsomyndigheten att de allra flesta har ett gott skydd mot allvarlig covid-19-sjukdom. Det beror på att så många har vaccinerat sig.
Verksamhetsutövare som tidigare har behövt följa olika restriktioner kan nu i de flesta fall återgå till normal verksamhet. Krav på avstånd mellan sällskap, deltagarbegränsningar, handsprit och beräkning av maxantal i butiker är några av de smittskyddsåtgärder vi nu förhoppningsvis kan lämna bakom oss.
Borttagna restriktioner inom länsstyrelsernas tillsynsansvar
- Deltagartak, vaccinationsbevis, krav på avstånd mellan sällskap och storlek på sällskap för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
- Deltagartak, kvadratmeterbegränsningar och krav på vaccinationsbevis för mässor
- Kvadratmeterbegränsningar och särskilda smittskyddsåtgärder för handelsplatser och platser för kultur- och fritidsverksamhet
- Krav på sittande resenärer och munskydd vid trängsel eller om man ej kan hålla avstånd för verksamheter som bedriver långväga kollektivtrafik
- Deltagarbegränsning för privata sammankomster i exempelvis hyrda lokaler.
Verksamheter kan bedrivas som vanligt
Även om många restriktioner lyfts gäller fortfarande den tillfälliga covid-19-lagen fram till 31 maj 2022. Enligt den ska verksamhetsutövare bland annat utforma lokaler så att trängsel undviks.
I det här skedet av pandemin finns dock inga behov av att vidta några särskilda åtgärder. Därför kan verksamheter från och med den 9 februari bedrivas som vanligt.
Länsstyrelserna har kvar sin beredskap
Länsstyrelserna har i uppdrag att se till att den tillfälliga covid-19-lagen följs. I den här fasen av pandemin innebär det att länsstyrelserna är beredda att återuppta det arbetet om restriktioner skulle återinföras. Länsstyrelserna hjälper också verksamheter med råd och information.
Verksamhetsutövare kan fortfarande hjälpa till att minska smittspridningen genom egna åtgärder. Länsstyrelserna kan tipsa om goda exempel på vad som kan vara lämpligt för den enskilda verksamheten.
Du kan få hjälp med information och rådgivning
På länsstyrelsernas webbplats hittar du information om den tillfälliga covid-19-lagen och gällande regler. Du är även välkommen att kontakta Länsstyrelsen för rådgivning.
Om uppdraget
Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. För att ha en fortsatt beredskap för att kunna sätta in träffsäkra åtgärder för att bekämpa covid-19 om smittläget försämras har den tillfälliga covid-19-lagen och begränsningsförordningen förlängts till den 31 maj 2022. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelserna kontrollerar att besluten följs.