Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

I år firade Länsstyrelsen Samernas nationaldag digitalt och i förväg

Bildtexten lyder "Marita inledde och deltog på seminariet som Länsstyrelsens medarbetare lyssnade på. Det hölls av Ingela Nilsson som är näringslivschef på Sametinget. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län"

Marita inledde och deltog på seminariet som Länsstyrelsens medarbetare lyssnade på. Det hölls av Ingela Nilsson som är näringslivschef på Sametinget. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Vi på Länsstyrelsens firade den Samiska nationaldagen två dagar för tidigt. Det gjorde vi genom att hissa den samiska flaggan i topp och lyssna på föredrag av Sametingets näringslivschef.

Länsstyrelsen har under många år firat den Samiska nationaldagen den 6 februari. I år inföll den på en söndag. Landshövdingen beslutade därför att fira den i förskott.

På fredagen hissades den samiska flaggan på vårt hus. Och vi fick dessutom lyssna på ett spännande och intressant föredrag. Det var Ingela Nilsson som på Skype berättade om olika, samiska frågor.

På söndag den 6 februari är det samefolkets nationaldag. Vi har därför hissat den samiska flaggan idag och låter den vaja över Länsstyrelsens tak under hela helgen för att uppmärksamma firandet.
Marita Ljung

Ingrid Nilsson, Sametinget, berättade om bakgrunden till den samiska flaggan.

Ingrid Nilsson, Sametinget, berättade om bakgrunden till den samiska flaggan.

- Förra veckan den 26 januari beslutade riksdagen en konsultationsordning för samer.

- Det innebär att regeringen och statliga myndigheter från och med 1 mars måste konsultera Sametinget och andra samiska företrädare. Detta gäller inför beslut som kan få särskild betydelse för samerna, sa landshövdingen när hon hälsade Länsstyrelsens personal välkommen.

Berättade om det samiska parlamentet

Ingela berättade bland annat att berätta om bakgrunden till samernas parlament men också om varför man firar den samiska nationaldagen.

Hon pratade också om Sametinget och vad planerna för sametingets parlamentsbyggnad kan betyda för Östersund och länet.

Firades första gången 1992

- Det är angeläget att fira nationaldagen för oss i Jämtlands län då samerna är en viktig del av länet och det finns en lång historia tillsammans. En historia som vi har all anledning att se tillbaka på och ta lärdom av inför framtiden, sa Marita Ljung.

På Länsstyrelsen har vi många frågor som berör samefolket och främst kanske det renägande folket. Frågorna finns i stort sett på varje enhet.
Landshövdingen

Kontakt

Maria Anstett-Rim

Ledningskoordinator