Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Andreas Norlén kom tillbaka digitalt till Östersund

Yonas från Eritrea, Hanin från Syrien och Tingshusets caféchef Annika, representerade Hej Främling. De berättade om sin verksamhet vilken intresserade talman Andreas Norlén. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län
I dag avslutade talmannen det besökt som avbröts i november förra året. Han återkom digitalt och besökte Hej Främling, Wargentinskolan och MIUN.

Talman Andreas Norlén visade stor uppskattning och stort intresse när han digitalt besökte Hej Främling, Wargentin-gymnasiet och MIUN.
Av parlamentariska skäl - regeringsbildning - förkortades talmannens besök i Östersund i november. I går återkom han till länet.
Läs om talmannens fysiska besök i november 2021 Länk till annan webbplats.
Landshövdingen och Länsstyrelsens var värd och programmet startade hos Hej Främling.
De berättade om sin omfattande verksamhet med flyktingar de senaste åren. Det handlar om bland annat idrott, teater, danskurs och läxläsning.
Finns i övriga Sverige
Hej Främling har vuxit och finns nu i sju län - från Gällivare till Malmö. Annika - som är platschef på Tingshusets café - berättade att verksamheten bygger på sju värdeord:
- glädje,
- öppenhet,
- respekt,
- gemenskap,
- mångfald,
- tranparens och
- delaktighet.
Vi har 87 procent valdeltagande, oberoende domstolar, yttrande- och religionsfrihet samt fria universitet.
Andreas Norlén, riksdagens talman

Gymnasisterna på Wargentin fick svara på talmannens frågor på röstverktyget Mentimeter. Andreas Norlén berättade att gymnasieelever tidigare har röstat på Miljö och klimat men att de den senaste tiden röstat på Brott och straff.

Marita Ljung var värdinna för besöket och hälsade välkommen och tackade alla för förmiddagens besök och deltagande.
Eleverna på Wargentinskolans Samällsvetenskapliga program, fick chansen att ställa frågor till talmannen:
- Fråga: Har det funnits några kvinnliga talmän?
Svar: Ja, Ingegärd Troedsson blev talman 1991 och Birgitta Dahl 1994. - Fråga: Vad är det bästa med att vara talman?
Svar: Att få leda Sveriges viktigaste, demokratiska institution. - Fråga: Har du mycket att säga till om i Sverige?
Svar: Mitt arbete är helt opolitiskt så jag påverkar eller fattar inga politiska beslut. Men jag bestämmer hur riksdagens arbete genomförs.

Vad behöver man kunna för att delta i demokratiska processer? Universitetslektor Linda Wilhelmsson pratade om vissa av de utmaningar som finns förknippat med demokratibegreppet.
Besöket på MIUN var det sista för talmannen. Rektor Anders Fällström inledde och universitetslektor Linda Wilhelmsson tog upp demokratiska utmaningar och dilemman.