Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Klimatets utveckling i länets fjällområde visar på varmare klimat

Vinterbild över Sylarnas fjällmassiv

I fjällen har temperaturen stigit med drygt en grad under 1900-talet. Det visar en ny rapport som gjorts av SMHI på uppdrag av oss.

SMHI - Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut - har nyligen presenterat en rapport. Den handlar om klimatet i fjällområdet.

Rapporten visar följande:

  • mildare vintrar,
  • färre dagar med is på sjöar,
  • en längre vegetationsperiod (den tid på året då växterna växer) samt
  • en vårflod som kommer tidigare på säsongen.

Observerat vädret i 180 år

I länet har observationer av vädret (gäller temperatur, nederbörd, vind samt snö- och isförhållanden) skett under lång tid, minst 100 år. I vissa fall har vädret observerats så lång tid st 180 år.

Observationerna visar utvecklingen över lång tid. Den visar också naturliga variationer på kort tid mellan enstaka år. Det är något vi kan förvänta oss även i framtiden.

- Det här är en stor sammanställning av historiska väderobservationer i Jämtlands län, säger Tomas Bergström. Han arbetar som miljöövervakare på Länsstyrelsen Jämtlands län.

Lär oss mer om klimatförändringar

Rapporten är en del av arbetet med att öka kunskapen om tillståndet i fjällmiljön. Den beskriver klimatets utveckling under de senaste 100 åren.

- Vi har ett uppdrag att följa tillståndet i länet. Eftersom vi är ett fjällän har vi ett särskilt ansvar för just fjällmiljön, säger Thomas Bergström.

Viktig kunskap för Länsstyrelsen

- Rapporten är ett värdefullt underlag i vårt arbete när vi ska beskriva miljötillståndet. Det är också viktigt när vi ska bedöma andra förändringar som vi ser i fjällmiljön.

Underlaget används också i Länsstyrelsens arbete med miljömål och klimatanpassning.

Kontakt

Tomas Bergström

Miljöövervakare