Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Myskoxen är tillbaka på fjället

Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Myskoxen i Ljusnedal på väg tillbaka till fjälls. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Länsstyrelsens personal lyckades på fredagen mota myskoxen tillbaka upp på fjället efter att den under en lång tid skapat oro i trakterna kring Ljusnedal i Härjedalen.

Myskoxen har sedan början på augusti rört sig bland människor, bebyggelse och tamdjur i området kring orten Ljusnedal i Härjedalen. Både Länsstyrelsen och polisen har gjort flera försök att få honom från platsen, men myskoxen har alltid gång på gång återvänt till samhället. Detta har lett till rädsla och oro bland invånarna eftersom myskoxen har uppträtt oskyggt och närgånget.

I fredags gjorde dock Länsstyrelsens fältpersonal en stor insats och lyckades mota honom sex kilometer från Ljusnedal. Insatsen förlöpte utan incidenter och när Länsstyrelsens personal avbröt för dagen var myskoxen tillbaka på kalfjället.

Länsstyrelsens fältpersonal ska ha en stor eloge som efter en mycket lyckosam insats lyckades mota myskoxen bort från Ljusnedal. Vi hoppas nu att han nu stannar på fjället och gör sig redo för vintern, säger Henrik Hansson, fältchef vid Länsstyrelsen Jämtlands län.

Det bör tilläggas att motning av myskoxar inte är något som oerfarna personer ska försöka sig på. Länsstyrelsens naturbevakare har den utbildning och erfarenhet som krävs för att göra det på ett säkert sätt.

Ärendet rörande den aktuella myskoxen kommer att fortsätta handläggas, dels för att inhämta mer kunskap för framtiden, dels för att utvärdera alla alternativ i de fall han skulle återkomma och på nytt ställa till bekymmer för de boende i området. Länsstyrelsen hoppas dock att myskoxen nu stannar i den för honom mer naturliga miljön på fjället.

Text: Martin Bergwall, vilthandläggare

Kontakt

Länsstyrelsen Jämtlands län