Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Marita paddlar kajak för Friluftsåret 2021

Landshövding Marita Ljung paddlar kajak.

- Det här har jag aldrig gjort förut, säger landshövdingen med ett brett leende och sätter sig ner i kajaken.

Det är Friluftslivsåret 2021 och landets landshövdingar deltar. Och Marita Ljung väljer att paddla kajak med Njords Kajakklubb på Frösön.

Det är tisdag förmiddag och det blåser rätt kall nordvästan i Kungsgårdsviken. Henrik Svensson – ordförande i Njord Kanotklubb – har öppnat boden och tagit ut kajakerna innan vi kommer.

Det handlar om nybörjarpaddling. Efter instruktioner, flytväst och torrträning med paddel, är det dags att barfota sitta ner. Det är lite vingligt men med ett belåtet leende glider Marita ut i sin kajak på den lite småbråkiga vattenytan.

En stafett för hövdingarna

- Det finns en slags stafett bland oss landshövdingar i Sverige. Nu har min tur kommit.

Henrik och Marita åker oväntat långt ut, är borta en bra stund och kommer sedan glidande tillbaka i medvinden. Turen har varit behaglig och ger landshövdingen mersmak.

- Jag gör det här för att bidra till att fler personer är mer utomhus. Om människors välbefinnande och hälsa ökar av att vistas i naturen är det viktigt att berätta om allt som finns att göra. Kajak är ju bara ett exempel i vårt län, säger Marita.

Friluftslivsåret 2021:

  • vänder sig till ovana friluftsutövare, eller de som är nya i naturen,
  • genomförs bland annat under olika månadsteman. Temat i augusti var ”Jag har aldrig …”
  • handlar om att lyfta friluftslivet, att få många nya människor att vara ute samt att visa upp alla de värden som friluftslivet har,
  • är ett stort samarbetsprojekt mellan organisationer och personer som vill delta i arrangemanget,
  • har kampanjnamnet Luften är fri,
  • engagerar 150 medaktörer som arrangerar aktiviteter som genomförs över hela Sverige och är öppna för alla.

    Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida Länk till annan webbplats.
Henrik Svensson från Njord Kanotklubb instruerade Länsstyrelsens samordnare Fredrik Olausson och Marita Ljung innan de hoppade i kajakerna.

Henrik Svensson från Njord Kanotklubb - till höger - instruerade Länsstyrelsens samordnare Fredrik Olausson och Marita Ljung innan de hoppade i kajakerna.

Kontakt

Marita Ljung

Landshövding