Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Smittfri semester för alla

Flygvy över Andersön

Flygvy över Andersön i Storsjön.

Sommarsemestern är här, och i kombination med lättnader i restriktionerna är det frestande att sänka garden. Men det gäller att hålla i ett tag till, vare sig du är vaccinerad eller inte.

Besöksnäringen är viktig för Jämtland, och alla företag i branschen kämpar för att balansera efterlängtade sommarintäkter med ansvarsfulla åtgärder för smittskydd. Utsikterna inför sommaren skiljer sig ganska mycket mellan olika leverantörer. Vid ett möte inför sommaren anordnat av Jämtland Härjedalen Turism (JHT) meddelade till exempel Svenska Turistföreningen (STF) att deras bokningsläge är väldigt högt, medan andra har betydligt lägre nivåer än ett vanligt år. För de allra flesta råder ändå en försiktig optimism inför årets semestersäsong.

Jamtli öppnar sitt Historieland i sommar, men under begränsade tider. Åre har ställt in sin höstmarknad men ser fram emot att de norska gästerna återvänder under sommaren. Vemdalen har gjort en överenskommelse med Snälltåget som bidrar till att årets läge ser ljusare ut än förra.

Jag ser verkligen fram emot att besöksnäringen ska kunna komma igång igen, säger landshövding Marita Ljung. Men som vi alla vet är pandemin fortfarande inte helt över. Tillsammans får vi hjälpas åt och även fortsättningsvis ta ansvar för att förhindra smittspridningen.

För länsinvånarna gäller det alltså att njuta av en meningsfull ledighet utan att äventyra hälsan för sig själva och andra. Folkhälsomyndigheten trycker på vikten av att planera sitt resande, vare sig det sker inom eller utanför landet. Nedan följer några saker att tänka på.

Att tänka på om du tänker resa i sommar

  • Lättnader innebär inte att allt går tillbaka till läget före pandemin. Vi ska fortfarande hjälpas åt att förhindra smittspridning när vi rör oss bland varandra, både inom och utom landet.
  • Även om vi i Sverige har lättat på restriktionerna har andra länder kvar sina. Läs på noga vad som gäller på den plats dit du tänker åka. Appen UD Resklar har uppdaterad information från Utrikesdepartementet.
  • Vare sig du reser långt eller kort eller inte alls innebär semestern troligtvis att du träffar nya människor. Då är det ännu viktigare att hålla avstånd på restauranger, i butiker, på badstranden, och så vidare.
  • Nya varianter av coronaviruset sprids snabbt, och det är oklart hur effektiva de olika vaccinerna är mot dem. Den plats du reser till kanske domineras av en variant som du inte är skyddad mot.
  • Gör en plan för att kunna ta hand om dig själv och dina medresenärer om någon skulle insjukna under resan.
  • Vaccin har fördelats över landet utefter var medborgarna är skrivna. Alltså underlättar du för vården om du tar båda doserna på hemmaplan.
  • Om en verksamhet har tolkat reglerna på ett sätt som inte känns smittsäkert för just dig kan du alltid använda ditt eget förnuft och hitta på något annat.

Den 1 juli öppnade eHälsomyndigheten sin tjänst Covidbevis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där kan alla som har vaccinerats ladda ner EU:s digitala Covidbevis. Notera att det inte är någon garanti för att kunna resa. Det är bara ett sätt att visa att man är vaccinerad mot covid-19.

Kontakt

Magnus Lindow

Enhetschef, Samhällsenheten