Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Har du hyrt en buss inför studenten?

En buss med flaggor på taket. Foto: mostphotos.se

Eftersom de traditionella studentflaken inte är tillåtna i år heller, så är trycket på att istället hyra en buss rekordstort. Det många inte vet är att det inte är tillåtet att fira i en större grupp. De så kallade partybussarna faller nämligen inom ramen för pandemilagen.

På grund av den omfattande smittspridningen i landet har Transportstyrelsen även i år beslutat att, mot bakgrund av den tillfälliga pandemilagen, förlänga förbudet mot studentflak och studentkortege. Trycket på att istället hyra en buss inför studenten är därför rekordstort i år och många uthyrare vittnar om att alla bussar är uppbokade.

Transportstyrelsens förbud mot studentflak omfattar inte partybussar, och bland uthyrare och blivande studenter finns det en utbredd missuppfattning om att elever från samma klass kan vistas ihop ombord, utan restriktioner.

Bussen får inte ta fler än åtta personer

Att hyra en partybuss räknas dock som en privat sammankomst och går under samma regelverk som när man exempelvis hyr en lokal eller en båt för privata fester. Det innebär att bussarna inte får hyras ut till fester för fler än åtta personer. Något som uthyrarna är skyldiga att informera om.

– Det är inte tillåtet och det är verksamhetsutövarna som har ansvaret. Vi kommer höra av oss till dem och se till att de är medvetna om reglerna och följer dem. Ur smittskyddsperspektiv är det dessutom olämpligt att umgås på det här sättet i en buss, säger Marina Wallén Mattsson, enhetschef på Djur- och miljöenheten på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Kontakt

Marina Wallén Mattsson

Enhetschef Djur- och miljöenheten