Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tid för extra stor hänsyn i fjällen

Renkalv. Foto: Tor Lundberg Tuorda.

Från och med slutet av april och ett par veckor in i maj är det en extra känslig tid för renarna. De tar sig upp till fjället för att föda sina kalvar.

De ska även ta hand om kalvarna och se till att de klarar sig den första tiden i livet, vilket gör tiden fram till midsommar till en känslig tid. Genom att undvika våra fjällområden hjälper du till att ge renarna lugn och ro och kalvarna får en bra start i livet.

Om renar blir störda kan det orsaka stora problem. Vajan, renhonan, behöver ro att beta för att ha möjlighet att ta hand om sin kalv. Vajor som föder kalv för första gången är dessutom särskilt känsliga och om de blir störda finns det till och med risk att de överger den nyfödda kalven.

Hur kan du hjälpa till?

  • Ta tillfället i akt att besöka andra fina naturmiljöer än fjällen. I vårt län finns många fina områden för bra friluftsliv. På vår webbsida Besöksmål finns många förslag.
  • Om du ändå stöter på renar under kalvningstid – lämna dem alltid ifred! Sitt ner och vänta på att de flyttar sig, eller vänd tillbaka.
  • Tänk också på att du är skyldig att alltid hålla din hund kopplad på och i närheten av renbetesfjäll (rennäringslagen 93§). En lös hund kan orsaka stor skada för renarna den här tiden. I värsta fall kan vajan överge sin kalv om den blir störd.

Läs mer om hur du kan hjälpa till på webbsidan Hänsyn i fjällen. Där hittar du också ett infoblad med bra information: Välkommen till fjällvärlden och renens rike Pdf, 578.6 kB..


Kontakt

Annica Ideström

Naturvårdshandläggare