• Eldningsförbud i länet

    Brandrisken är mycket stor i östra delarna av Jämtlands län. Eldningsförbud gäller från klockan 08.00 lördag den 10 juni i Bergs och Härjedalens kommuner, samt i områden öster om E45:an. Eldningsförbudet gäller fram tills det upphävs./ A fire ban has been issued for Berg and Härjedalen municipalities, and in all areas east of the E45 highway. It is in effect between Saturday, June 10 at 8.00 am and until it is revoked.

Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu får djurhållare mer tid på sig att registrera var djuren hålls

Bild på kycklingar.

Sista dagen för att registrera platsen där djuren hålls, anläggningen, har nu flyttats fram till den 1 oktober. Kraven på registrering gäller även den som transporterar vissa djur mellan länder.

Enligt EU:s nya djurhälsoförordning ska ansvariga för en plats där djur och avelsmaterial hålls registrera den. Anledningen är att det ska bli enklare att spåra smittor vid eventuella sjukdomsutbrott.

Den nya djurhälsoförordningen (Animal health law, AHL) träder i kraft den 21 april. Eftersom EU-kommissionen har kommit med besked om övergångsregler för vissa delar av AHL, har Jordbruksverket kunnat flytta fram sista dagen för att registrera anläggningar till den 1 oktober.

E-tjänsten Registrera anläggning för djur och avelsmaterial Länk till annan webbplats. är öppen och det går bra att registrera sin anläggning under hela övergångsperioden.

− Vi ser positivt på det framflyttade sista datumet eftersom det är många grupper som ska nås av informationen om de nya registreringskraven. Förhoppningsvis kan den förlängda tiden också leda till kortare kötider i vår kundtjänst, som under våren är högt belastad även med andra frågor, säger Sofia Wessman, projektledare på Jordbruksverket.

Enligt AHL är det den som driver en anläggning som ska registrera den. Som en anläggning räknas den plats där djuren hålls, till exempel i ett stall, på ett bete, i ett vilthägn eller på ett hund- eller katthem.

Du som äger, hyr eller arrenderar

− Den som driver anläggningen kan till exempel vara den som äger, hyr eller arrenderar den. Är man osäker får man prata ihop sig. Det viktiga är att någon ansvarar för anläggningen, annars får man inte hålla djur på platsen, fortsätter Sofia Wessman.

Den som redan har en produktionsplats för landlevande djur ska komplettera uppgifterna
Den som sedan tidigare har en produktionsplats ska inte skapa en ny anläggning (produktionsplats) utan komplettera uppgifterna om den befintliga, till exempel med nya djurarter.

Alla behöver inte registrera en anläggning

Den som driver en veterinärklinik behöver inte registrera att de har en anläggning. Vanligtvis behöver inte heller den som har sällskapsdjur göra det.

Detta gäller för sällskapsdjur

För att ett djur ska räknas som sällskapsdjur måste det vara av en art som enligt AHL kan vara ett sällskapsdjur. Den som håller sällskapsdjur för kommersiellt syfte ska registrera att den har en anläggning.

Några exempel på anläggningar där djur hålls i kommersiellt syfte är hundkennlar, hunddagis och hund- och katthem.

Den som transporterar landlevande djur mellan länder ska registrera sig som transportörAlla som transporterar hållna hovdjur, klövdjur eller fjäderfän till eller från andra länder ska registrera sig som transportörer i e-tjänsten Flytta djur mellan länder senast den 1 oktober.

Kommersiella transporter av djur

Även den som i kommersiellt syfte transporterar katter, hundar och illrar mellan länder ska registrera sig. Den som sedan tidigare är registrerad som transportör för kommersiellt syfte, ska också registrera sig i e-tjänsten Flytta djur mellan länder.

Den som håller vattenlevande djur kan börja registrera sin anläggning i slutet av maj
Också den som driver en anläggning med vattenlevande djur ska registrera den. Anläggningar för vattenlevande djur kommer man troligtvis att kunna börja registrera i slutet av maj. Vi kommer att lägga ut information på vår webbplats när det är dags.

I samband med registreringen kommer det vara möjligt att ansöka om ett godkännande för anläggning med vattenlevande djur.

Mer information

Länk till e-tjänsten egistrera anläggning för djur och avelsmaterial Länk till annan webbplats. (landlevande djur)
Här hittar du även vilka arter som räknas som sällskapsdjur.

Länk till e-tjänsten Flytta djur mellan länder Länk till annan webbplats.

Länk till mer information om EU:s djurhälsoförordning (AHL) Länk till annan webbplats.

 

Kontaktpersoner för journalister

Sofia Wessman
Projektledare, Djuravdelningen
sofia.wessman@jordbruksverket.se
Telefon: 036-15 61 83

Fredrik Woods
Biträdande projektledare, Djuravdelningen
fredrik.woods@jordbruksverket.se
Telefon 036-15 62 42

Kontakt