Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

I år är våren tidig – skoteråkning på statliga leder kan begränsas

Vinterled i området kring Vålådalen 2 mars 2021. Foto: Martin Svedberg, Länsstyrelsen Jämtlands län

Till skillnad från förra våren, då snön låg kvar väldigt länge till fjälls, har våren kommit tidigt i år och snösmältningen har redan kommit igång. Detta kan komma att påverka körbarhet och öppethållande av de statliga skoterlederna. Vissa leder och ledavsnitt kan komma att stängas tidigare av olika skäl.

Den tidiga våren innebär bland annat att renarna söker sig tillbaka till åretruntmarkerna och kalvningsland tidigare än vanligt. Det kan innebära tillfälliga och längre stängningar av skoterledavsnitt under pågående flytt. Under denna tid på året är vajorna, renhonorna, också högdräktiga och särskilt känsliga för störningar – inte minst de unga vajor som ska föda kalvar för första gången.

Kalvningsperioden inträffar sent i april till mitten av maj och vi uppmanar alla fjällbesökare ha detta i åtanke och att visa hänsyn.

Om du ser renar i närheten av skoterled

Om det står renar på eller nära skoterleden, behöver du noggrant anpassa din körning. Det är bäst att stänga av skotern och vänta en stund tills renarna passerat. Om det är möjligt utan att störa renen, kan du också lugnt och på lämpligt ställe köra en omväg. Var extra uppmärksam när du ser en plastsäck uppsatt längs leden, det betyder att renar finns i närheten.

Hur är snötäcket på leden?

Vi vill också uppmärksamma skoteråkare på att all skoterkörning ska ske på väl snötäckt mark. Även om en skoterled inte är avstängd så är det förbjudet att köra skoter där det är snöbrist.

När Länsstyrelsen beslutar om att stänga skoterleder uppdaterar vi vår karttjänst på länsstyrelsens webbplats så snart som möjligt, så att du som är skoteråkare kan se vilka leder eller ledavsnitt som är stängda respektive öppna. Vi kommer också att publicera eventuella beslut på vår webbplats så snart de är fattade, så håll utkik!

Läs mer på webbsidan Motortrafik i naturen

Kontakt

Göran Gabling

Biträdande enhetschef, Naturvårdsenheten