Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Samarbete, planering och erfarenhet gjorde sportlovsperioden säker

Skidhandskar på ett par stavar. Foto: mostphotos.se

Efter att sportlovsperioden på länets fjälldestinationer utvärderats visar det sig att den goda planeringen, samarbetena och erfarenheterna av ett helt år med pandemi, har gjort att aktörerna kunnat erbjuda besökarna besöksmål, där det varit lätt att följa rådande rekommendationer och restriktioner för att minska smittspridningen. Nu görs de sista finjusteringarna inför påsken.

– Det är fantastiskt roligt att höra hur väl det har fungerat. Inom den för vårt län så viktiga besöksnäringen har verksamhetsutövare, destinationer, kommuner och regionen gjort ett otroligt gott, gemensamt arbete, säger Magnus Lindow, chef för samhällsenheten på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Planeringen inför vintersäsongen har pågått sedan slutet av sommaren, dels hos regionen, dels hos de olika aktörerna i fjällorterna.

– Alla har gjort ett fantastiskt gott arbete. Det har handlat om allt från kreativa anpassningar i verksamheterna till att regionen har erbjudit masstestning och smittspårning och att smittskyddsläkarna ställt upp i media i ur och skur.

I skidsystemen vidtogs en mängd åtgärder redan inför säsongsstarten, med utgångspunkt i de riktlinjer som SLAO, Sveriges Liftanläggningars organisation, tog fram. Exempel på sådana är att liftköerna gjorts glesare, platserna i värmestugor har blivit färre, onlinebokningar har införts, after ski är inställd, backarnas öppettider har förlängts och kövakter finns.

– Vi får rapporter om att lösningar som verksamhetsutövarna tvingats införa på grund av pandemin framöver kommer att bli något som de vill behålla, eftersom de har visat sig erbjuda besökarna bättre service, säger Magnus Lindow.

I den tillsyn enligt covid-19-lagen som Länsstyrelsen har gjort låg fokus på turisttäta fjällområden inför sportlovsperioden.

– Våra kontrollanter upplever att de allra flesta vill göra rätt för att minska smittspridningen, säger Magnus Lindow.

Med lärdomar från ett helt år med pandemi görs nu de sista justeringarna inför påsken på länets fjälldestinationer.

– Snart är den här säsongen slut och det är bara att hålla ut några veckor till, vilket jag är fullständigt övertygad om att vi gör. Ur det här går vi styrkta och vi har visat att vi verkligen kan samarbeta. Förhoppningsvis har vi gjort det här året så bra att våra fjälldestinationer blir ännu attraktivare att besöka framöver, säger Magnus Lindow.

Kontakt

Magnus Lindow

Enhetschef, Samhällsenheten