Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Ta del av länets kulturarv genom film

Ett fysiskt besök till en kulturmiljö är tyvärr inte möjligt för alla, och då kan film vara ett alternativ. I samverkan med Jamtli har tre nya filmer producerats med inslag från tre av länets kommuner.
Under 2020 har en flottningsmiljö i Ragunda kommun, ett vikingatida gravfält på Långön i Hoting, Strömsunds kommun och ett rengärde i Tjoren, Njaarke sameby i Åre kommun filmats.
Jamtli har under tre år fått bidrag från oss på Länsstyrelsen för att tillgängliggöra kulturmiljöer i länet med hjälp av film.
Flottningslämningar i Ragunda
Flottningslämningar finns i många vattendrag i länet. I Ragunda var den största flottningsepoken under 1800- och 1900-talen. Flottningen har satt spår både i landskapet och i folks minne. I filmen visas exempel på vilka typer av lämningar man kan stöta på i landskapet och berättelser om flottarnas vardag.
Gravfältet på Långön – Ångermanländsk vikingatid
I gravarna på Långön hittades flera mycket fina fynd. Gravfältet har även varit föremål för diskussioner rörande de begravdas etniska och kulturella tillhörighet. Var de samer eller inte?
I de inre delarna av Ångermanland utmärkte sig dessa personer genom att skaffa sig exklusiva föremål från området kring Östersjön. Kanske genom handel med skinn? I filmen visas landskapet kring Långön, gravhögarna i närbild och fynd från gravarna, som idag ligger i magasin i Stockholm.
Rengärdet i Tjouren – Njaarke sameby
Denna film handlar om Tjouren, ett viste vid Mjölkvattnet, som varit centralt i undersökningarna för tjugo år sedan.
Filmen visar ett rengärde, där dateringar och pollenprover visar att platsen användes för renskötsel för över 1 000 år sedan. I filmen skildras även en reseberättelse från 1886. Där berättas om vilka som bodde i området, hur det såg ut och hur de använde rengärdet.