Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Välkommen till Jämtlands län – men kom ihåg att packa med ditt personliga ansvar

Snöiga slalomskidor i en skidbacke. Foto: mostphotos.se

Sportlovet innebär en härlig tid där det är ljust längre på dagarna och solen börjar värma. För många betyder det skidåkning, vinterfiske och härliga promenader. Men i den tid vi lever i just nu behöver vi alla tänka på vissa saker och ta ett personligt ansvar för att minska smittspridning.

En utvärdering av jul- och nyårshelgerna visar att de lokala företagen vid våra fjälldestinationer gjort ett bra jobb i att anpassa sin verksamhet efter rådande läge. Deras insatser i kombination med gästernas vilja att ta ansvar har varit en framgångsfaktor och vi vill att det ska fortsätta så över kommande lovveckor.

– Det känns otroligt bra att vi gemensamt i länet har skapat bra förutsättningar för att undvika smittspridning. Det är ändå viktigt att vi fortsätter följa de rekommendationer som gäller och att vi gör det tillsammans, säger Susanna Löfgren, vikarierande landshövding i Jämtlands län, som betonar vikten av att hålla i och hålla ut.

– Vi vet att det finns en viss trötthet i samhället då pandemin nu pågått i ett år. Men för att vi ska lyckas behöver alla i samhället ta sitt ansvar att följa råd och rekommendationer. Det är det enda sättet, fortsätter Susanna Löfgren.

– Vi kan inte se att turismen har bidragit till någon ökad smitta ute i samhället efter jul- och nyårshelgerna och vi är mycket nöjda med hur aktörerna ute på skidorterna har arbetat för att minska riskerna för smittspridningen, säger Anders Byström, regional utvecklingsdirektör på Region Jämtland Härjedalen.

Tänk på hur du reser

Sportlovet innebär att resor ökar, främst till våra fantastiska fjälldestinationer. I år uppmanar vi dig som planerar att resa till oss att se till att du gör det på ett säkert sätt för att minimera risken för smittspridning. Försök begränsa det kollektiva resandet så långt som det är möjligt och undvik att träffa nya kontakter under resan och på resmålet. Umgås enbart med de som du umgås nära med i vardagen. Du bör också säkerställa att du kan isolera dig eller ta dig hem på ett smittsäkert sätt om du utvecklar symtom på covid-19.

Kom ihåg att du har ett personligt ansvar

Vi hälsar dig varmt välkommen till Jämtlands län under sportlovet – men för att du ska få den bästa upplevelsen av din vintersemester behöver du visa hänsyn, ta personligt ansvar och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer:

  • Umgås endast med ditt resesällskap och undvik nya kontakter. Särskilt viktigt är det att du inte bor hos äldre släktingar i fjällen, eller på annat sätt utsätter dem för risken att bli smittade av covid-19.
  • Säkerställ att du kan isolera dig på ditt resmål eller ta dig hem på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt om du utvecklar symtom på covid-19.
  • Förbered så mycket som möjlig och handla digitalt, så minimerar du antalet möten med andra människor på plats.
  • Undvik folksamlingar.
  • Testa dig, även vid lindriga symtom.

Du hittar mer information om vad du ska göra vid lindriga, allvarliga eller akuta symtom på 1177.se/jamtland-harjedalen Länk till annan webbplats.

Planera för säkra aktiviteter under sportlovet (Folkhälsomyndighetens webbplats) Länk till annan webbplats..

Kontakt

Magnus Lindow

Enhetschef, Samhällsenheten