Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ny upplaga av Eldrimners och Torstas YH-utbildning för mathantverkare

Fredrik Roos och Maria ELf håller i en lufttorkad skinka och  en rökkäpp med korvar som just ska till varmrökning.

Fredrik Roos och Maria ELf håller i en lufttorkad skinka och en rökkäpp med korvar som just ska till varmrökning. Foto: Stephane Lombard

I dag gav YH-myndigheten positivt besked till Eldrimner och Torsta och det blir en fortsättning på yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk där bagare, mejerister, charkuterister och förädlare inom bär, frukt och grönsaker utbildas.

Två nya utbildningsomgångar har beviljats och i augusti startar nästa upplaga av Eldrimners och Torstas ettåriga yrkeshögskoleutbildning inom mathantverk.

– Vi har redan utbildat flera årskullar mathantverkare på yrkeshögskoleutbildningen och det känns väldigt positivt att Myndigheten för yrkeshögskolan har gett oss möjlighet att genomföra utbildningen igen inte minst i ljuset av det växande intresset för lokal mat.

– Nu kör vi vidare med full fart, säger Sofia Klasson, vikarierande utbildningsledare.

Ettårig grundutbildning

Utbildningen Mathantverk; bagare, bär-, frukt- och grönsaksförädlare, charkuterist, mejerist är en ettårig grundutbildning med valbara inriktningar. Den som går utbildningen fördjupar sig branschvis.

Nästa upplaga av YH-utbildningen startar i slutet av augusti 2021. Till årets utbildningsomgång tas 20 studerande in från hela landet. Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande.

Efter utbildningen kan man starta eget eller arbeta på mathantverksföretag.

En av de tidigare studerande på yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk är Maja Olsson, som nu driver bageriet Majas Skafferi i Undersåker.

Majas Skafferi i Undersåker

– Innan jag startade bageriet ville jag gå en riktig bra utbildning. Därför blev det Eldrimners yrkeshögskoleutbildning. Jag är mycket nöjd med utbildningen och har fått kompisar för livet och kollegor. Vi har samma inriktning och filosofi, säger Maja Olsson.

Torsta AB är huvudman, Eldrimner - Nationellt Resurscentrum för Mathantverk - genomför utbildningen som består av både teori och praktik.

Snart kan du ansöka

Ansökan öppnar inom kort.

Mathantverket i Sverige är inne i en fortsatt mycket expansiv fas och mathantverksprodukter är starkt efterfrågade. Allt fler företag startar inom branschen och många efterfrågar kunnig och utbildad personal.

Fakta:

  • Av de totalt 1482 inkomna ansökningarna om att bedriva YH-utbildningar har myndigheten beviljat 484.
  • Sett till antalet utbildningsplatser rör det sig om närmare 40 000.
  • Sammanräknat med tidigare års beslut omfattar yrkeshögskolans totala utbud nu drygt 128 000 utbildningsplatser med slutår 2021 och framåt.

Kontaktpersoner för YH-utbildningen i mathantverk:

Sofia Klasson, vikarierande utbildningsledare

telefon 010-225 32 64, 070-224 38 45

e-postadress sofiak@eldrimner.com


Trine Amundsen, verkställande direktör, Torsta

telefon 0640-188 01

e-postadress trine.amundsen@torsta.se


Maja Olsson, Majas Skafferi, tidigare YH-studerande

telefon 070-340 30 91

Kontakt