Publiceringsdatum: 13 september 2019

Senast uppdaterad: fredag 13 september, 15.42

Hundsjukdomen i Norge

Engelsk setter på fjället. Foto: mostphotos.se

Ovanligt många hundar i Norge har sedan slutet av augusti insjuknat i blodig diarré. När fjälljakten öppnas för utländska jägare den 16 september kommer många norska jägare och hundar till länet.

Flera hundar har dött, men av 60 insjuknade hundar som rapporterats fram till den 11 september, har 46 redan tillfrisknat. I dagsläget finns inga smittskyddsrestriktioner för norska jägare att jaga med sina hundar i Sverige.

Fortfarande vet vi inte vad som orsakat sjukdomen i Norge. Norska Veterinærinstituttet har isolerat en bakterie som även förekommer hos friska hundar. Bakteriens roll i sjukdomsutvecklingen är ännu okänd.

De norska myndigheterna fortsätter att undersöka bakterien och leta orsak till sjukdomen. Genom att skicka ut frågeformulär till hundägarna har man också undersökt eventuellt samband mellan fallen. Hittills kan man inte se några samband, men man har sett att i hushåll med flera hundar har i de flesta fall bara en hund insjuknat. Det talar för att det inte är en särskilt smittsam sjukdom.

Hundägare uppmanas att vara försiktiga

Länsstyrelsen vill trots de positiva nyheterna uppmana hundägare att följa försiktighetsprincipen. Innan orsaken är utredd bör man i möjligaste mån undvika närkontakt med norska hundar.

Norska Veterinærinstituttet och Mattilsynet har fortlöpande uppdateringar på sina hemsidor där utvecklingen kan följas. Där finns också råd till hundägare och veterinärer.

Norska Veterinærinstituttetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mattilsynet – Norska statens tilsyn for planter, fisk, dyr og næringsmidlerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Åsa Regnander Dahl

Länsveterinär

Telefon 010-2253250