Publiceringsdatum: 14 maj 2019

Senast uppdaterad: tisdag 14 maj, 16.52

Årets kockelev 2019 fick träffa landshövdingen

Landshövding Jöran Hägglund tillsammans och Eric Hristov, årets kockelev 2019.

Landshövding Jöran Hägglund tillsammans och Eric Hristov, årets kockelev 2019.

Tisdagen den 14 maj hade landshövding Jöran Hägglund bjudit in en framtida stjärnkock till residenset i Östersund. Det var Eric Hristov som i våras erövrade titeln som Årets Kockelev 2019.

På lunchen som serverades fanns också representanter från Östersunds kommun, Jämtlands Gymnasium, kända kockar och krögare från länet samt elever som kan bli framtidens stjärnkockar.

Årets Kockelev 2019

Årets Kockelev/er arrangeras av Årets Kock tillsammans med tidningen Restaurangvärlden och Ulrika Brydling. Det är den största satsningen som görs mot kockelever under gymnasietiden. Genom tävlingen vill Årets Kock främja tillväxten i branschen, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschaktörer samt utbilda och inspirera framtidens kockar.

Finalen arrangerades på Gamla Riksarkivet i Stockholm där gymnasieelever från hela landet var på plats för att tävla i finalen. Ett viktigt syfte med tävlingen är att lyfta hållbarhetsfrågorna och tydligt visa på hur mat kan lagas med omtanke om både oss själva och vår planet.

Finalisterna fick motivera val av meny och matlagning ur en hållbarhetssynpunkt och juryn tittade också på menyns hållbarhet och det praktiska köksarbetet ur både ett ekologiskt och ett socioekonomiskt hållbarhetsperspektiv.

Den vinnande menyn

Menyn som gjorde Eric Hristov från Jämtlands Gymnasium, Wargentinskolan i Östersund, till vinnare bestod av en ragu på baljväxter och sönderkokt bringa med rostade och glaserade rödbetor, ramslök- och pumakärnsmör, en persiljerotskräm, både friterad och dressad gulbeta samt rapsskott och örter och blad.

– Eric har verkligen vad som krävs och är väldigt tydlig i sin matlagning – han kan smaker, är otroligt fokuserad samt magisk i sitt handlag. Vi kommer att få se mycket av Eric framöver, han skulle redan i dag kunna gå in och leverera i köket på vilken restaurang som helst, säger Ulrika Brydling, tävlingsledare Årets Kockelev/er 2019.

Läs mer om Årets Kockelev 2019länk till annan webbplats.

Kontakt

Jöran Hägglund

Landshövding

Anneli Zetterström

Landshövdingens sekreterare