Publiceringsdatum: 9 maj 2019

Senast uppdaterad: torsdag 9 maj, 15.42

Kraftsamling för bättre hemberedskap

Paulina Selling, kårchef för Jämtland-Härjedalens lottakår.

Paulina Selling, kårchef för Jämtland-Härjedalens lottakår.

Under krisberedskapsveckan pågår aktiviteter för att uppmärksamma invånarna på det egna ansvaret för säkerheten i samband med en samhällskris.

– Vi ser krisberedskapsveckan som ett tillfälle för både militära och civila aktörer att kraftsamla. Ingen kan göra allt men alla kan göra något och allas insats gör skillnad för att öka invånarnas risk- och krismedvetenhet.

Det säger Paulina Selling, kårchef för Jämtland-Härjedalens lottakår, en organisation som brinner för att väcka invånarnas engagemang. Under hela veckan har de delat med sig av tips via Facebook om vad man som enskild individ kan göra för att bättre kunna hantera vardagen när allt vänds upp och ner.

Som avslutning på kampanjveckan kommer Jämtland-Härjedalens lottakår tillsammans med andra frivilliga försvarsorganisationer att möta Ica-besökare med information och inspiration – den 11 maj klockan 11–14 utanför Ica Maxi i Östersund och den 12 maj samma tid utanför Ica i Sveg.

– Förutom att informera och dela ut goodiebags kommer vi att utmana besökarna genom en frågetävling där första pris är en välfylld krislåda. Den innehåller sådant som varje hushåll alltid behöver ha hemma. Vi kommer även att dela ut Svenska lottakårens nyss framtagna kokbok ”Laga mat utan el”, säger Paulina.

Att väcka andras nyfikenhet och engagemang är det som driver henne att engagera sig ideellt.

– Jag har sett och själv fått uppleva vilken skjuts det är för självkänslan att kunna göra skillnad för andra. Det Hemvärnet och Lottakåren har gjort för mig vill jag ge andra möjlighet att uppleva.

Quiz och krismenyer på skolor

Länets kommuner har också uppmärksammat krisberedskapsveckan på olika sätt. I Bräcke har man till exempel testat skolungdomarnas kunskaper genom ett krisquiz och i Östersunds kommuns förskolor har barnens frukost och mellanmål bytts ut mot Livsmedelsverkets rekommenderade krismeny.

– Som samordnare för det regionala arbetet före, under och efter en samhällsstörning, uppmuntrar vi alla initiativ som kan öka invånarnas krismedvetenhet och beredskap. Välinformerade och engagerade invånare underlättar hanteringen av en samhällskris enormt, avslutar Nathalie Olander, projektledare krisberedskap, Länsstyrelsen Jämtlands län.

Kontakt

Nathalie Olander

Projektledare krisberedskap