Publiceringsdatum: 13 mars 2019

Kronprinsessan vandrar i Härjedalen – välkommen att delta!

Kronprinsessan Victoria. Foto: Raphael Stecksén, Kungahuset.se

Kronprinsessans 18:e landskapsvandring genom Sveriges landskap äger rum i Vemdalen med dess vackra fjäll, fredagen den 29 mars 2019.

Allmänheten och media är varmt välkomna att delta under hela dagen.

– Det ska verkligen bli jätteroligt att få delta på Kronprinsessans landskapsvandring den här härliga tiden på året och vi hoppas att så många som möjligt kan delta under dagen, säger Susanna Löfgren, länsråd Jämtlands län.

Kronprinsessan träffar elever i Vemdalen

Kronprinsessans dag i Härjedalen inleds med ett besök vid Vemdalens skola. Där får Kronprinsessan träffa eleverna som bland annat berättar om skol-IF och rörelsesmart skola och hur de inspireras av och samarbetar med Generation Pep, initiativtagare till Generation Pep är Kronprinsessparet.

Skolbarnen promenerar därefter tillsammans med Kronprinsessan till Vemdalens hembygdsgård där lunch väntar. Maten tillagas över öppen eld och det bjuds bland annat på kolbullar, hamburgare och korv. Även allmänheten och media är inbjudna till lunchen. Under besöket ges Kronprinsessan möjlighet att ta del av information om hembygdsgården och samisk kultur i Härjedalen.

Landskapsvandringen börjar

Efter lunchen är det dags för landskapsvandringen på längdskidor, tillsammans med elever och allmänhet. Vi samlas vid Vemdalsskalet vid cirka 13.30-tiden. Starten är vid spårcentralen, strax efter infarten Vemdalsskalet Karins väg. Turen går först längs 7,5 kilometersspåret fram till Röjån och viker därefter av mot vänster och följer ån i vacker natur mot Fallmoran, där vi tar vänster igen på skidleden upp till Jaktstugan. Hit är det cirka 7 kilometer.

I Jaktstugan serveras våfflor och varm choklad. Vid Jaktstugan kommer det hållas i olika prova-på-aktiviteter, till exempel tävling med snowracer, lassokastning och laserskytte, tillsammans men skoleleverna.

Strax efter klockan 16 går turen vidare 3 kilometer i nedförsbacke tillbaka till Vemdalsskalet där landskapsvandringen avslutas.

– Vi hoppas det blir en fin vårvinterdag! Härjedalen har en fantastisk natur som vi mer än gärna vill visa Kronprinsessan, säger Susanna Löfgren.

Program

11.15–11.45 Besök Vemdalens skola

12.00–13.00 Lunch vid hembygdsgården i Vemdalen, Österlånggatan 16

13.30–15.15 Avfärd landskapsvandring. Skidturen avgår från spårcentralen, strax innan infarten Vemdalsskalet Karins väg.

15.15–16.15 Jaktstugan – allmänheten bjuds på våfflor och varm choklad. Prova-på-aktiviteter.

16.15–16.30 Landskapsvandringen fortsätter tillbaka till Vemdalsskalet.

Tiderna är ungefärliga.

Bra att veta

Parkering

I Vemdalsskalet finns parkering på andra sidan stora vägen (315) från spårcentralen sett men även en del parkeringsplatser finns vid spårcentralen.

Skidor och utrustning

Du behöver själv ta med egen utrustning om du avser åka skidor. Klä dig efter väder, tänk på att ta med varma friluftskläder då turen går uppe på fjället och vädret kan vara dåligt. Vattenflaska är bra att ha.

Karta

Karta över Kronprinsessans landskapsvandring i Härjedalen.öppnas i nytt fönster

Media

Ackreditering krävs för press och annan media. Ackrediteringsbricka kommer att delas ut på plats.

Kontaktperson kommunikation samt ackreditering:

Henrik Harr, kommunikatör Länsstyrelsen Jämtlands län

henrik.harr@lansstyrelsen.se

Kronprinsessans landskapsvandringar

Under våren och försommaren avslutar Kronprinsessan sin serie av vandringar genom Sverige. Nio landskap återstår innan Kronprinsessan har vandrat genom Sveriges samtliga 25 landskap. Våren och försommarens vandringar inleds i Norrbotten den 20 mars och avslutas i Dalarna den 14 juni.

Med vandringarna vill Kronprinsessan uppleva olika delar av Sverige under olika årstider samt synliggöra den skatt som den svenska naturen är för alla som lever och verkar här.

Varje landskap besöks under en dag där Kronprinsessan vandrar för att uppleva en del av Sveriges unikt tillgängliga och variationsrika natur. Kronprinsessan önskar också att i samband med sin vandring genom Sverige lyfta värdet av friluftsliv och rörelse.

Läs mer om Kronprinsessans landskapsvandringar på Sverige kungahus webbplatslänk till annan webbplats.

Kontakt

Maria Anstett-Andersson

Utvecklare