Publiceringsdatum: 15 februari 2019

Hygienkontroll för terapidjur

Foto: Robert Kneschke/Mostphotos.com

Terapihundar kan vara rena hälsokuren för många äldre. Foto: Robert Kneschke/Mostphotos.com

Länsstyrelsens länsveterinärer ser till att besöksverksamheter med djur inte bidrar till smittspridning och antibiotikaresistens. Inte minst för äldre är det viktigt att interaktionen med hundar och andra djur sker på ett hygieniskt korrekt sätt.

I Jämtlands län finns cirka 80 verksamheter som har anmält att de bedriver besöksverksamhet med djur. Det rör sig om bland annat ridskolor, slädhundsturer och olika typer av terapihundar. Länsstyrelsen undersöker om dessa verksamheters besöksregler stämmer överens med de hygienregler som finns i lagstiftningen, samt att besöksreglerna följs i praktiken.

Ett svenskt forskarlag har nyligen visat hur terapihundar har positiva effekter på äldre som bor på ålderdomshem. I studien ses att de äldre som fick några besök av ett terapihundekipage fick en lugnare puls och ett lägre blodtryck än de boende som bara fick besök av människor.

Det är fint att se att det finns flera terapihundsekipage i länet som förhoppningsvis får hjälpa äldre, handikappade eller människor som behöver stöd och tröst. I år kommer vi att kontrollera hygienen hos ett antal av dessa verksamheter, med fokus på bland annat terapihundar. Det är ett sätt för oss att bidra till bättre folkhälsa, säger länsveterinär Johan Olsson.

Kontakt