Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturbevakaren Christer tar planet när han utfodrar fjällräv

Naturbevakaren Christer Edsholm tar sitt eget Piper Cub på jobbet ibland. Det passar särskilt bra när han ska sköta om fjällrävar som finns långt ute i fjällen.

Planet lyfter på några sekunder och vi lämnar snabbt Kallsjön under oss. Vi flyger mot fjällen. Solen skiner och himlen är blå. Och vi är på väg långt bort ...

Naturbevakare Christer Edsholm har använt sitt flygplan i tjänsten under många år. Det underlättar mycket då han ska forsla tung last i väglös terräng. Just i dag har han hundfoder med sig.

Långt, långt ut i fjällen ligger lyorna som Christer ansvarar för.

Christer manövrerar det lätta planet med fast hand. Han parerar lite kastvindar över Kallsjön och stiger till en betryggande höjd där både utsikten och överblicken är fantastisk. I hörlurarna berättar han om planet, dagens uppdrag och fjällrävarna.

Fjällrävens middag stiger mot skyarna

- I dag ska vi fylla på mat vid fjällrävslyor. Och kontrollera kamerorna. Man måste besöka lyorna och titta till dem.

Vi sitter i hans Piper Cub, ett plan som är väldigt trång och väldigt lätt. Det är ingen konst för Christer att manövrera det för hand när vi ska kasta loss.

När Christer kontrollerat kamerans kort hittade han den här bilden. En ny kull fjällrävar.

- Planet är från 1944 och är specialbyggt för att användas under andra världskriget. Det hade flera ägare i England, Tyskland och Norge innan jag köpte det, berättar Christer.

När vi ska landa cirklar han varv efter varv över sjön. Han letar efter grund, stenar och stockar som kan vara farliga. Och plötsligt vrider han ner planet ganska tvärt, landar mjukt och puttrar in mot land.

Fjällrävslyorna kameraövervakas. Det är ett bra sätt att se om det blir några kullar. Kamerorna måste skötas om regelbundet. Batterier och kamerakortet - SD - byts.

På vintern kör Christer ut hundfodret ut till fjällrävarna med skoter. På somrarna fraktar han ut det med flygplan och starka ben.

Vi lastar ur fjällrävsmaten - hundfodret - och går upp till lyan. Och möts genast av ett lite skällande ljud från fjällkanten.

- Den är där uppe och har sett oss, säger Christer och lastar av foderpåsen vid den svarta tunnan som fungerar som foderautomat.

Känner igen ljudet från valparna

Från ingångarna till lyan hör vi också ljud. Det fräser lite och Christer blir glad.

- Här finns det nog valpar. Det låter så, säger han och ler.

Claes Ahlström

När Christer Edsholm är ute och sköter om fjällrävarna, kombinerar han det med annat arbete. Här byter han ut gamla ledstolpar mot sprillans nya.

Logistik. Paddla till planet. Rätt väder. Tanka och lossa planet. Det krävs en hel del för att få till en flygdag.

Kontakt

Claes Ahlström

Kommunikatör

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 ÖSTERSUND

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss