Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Tack till alla er som hjälpte till med björnspillningsinventeringen

Har du obrukade provkit kvar hemma? I så fall får du gärna kontakta oss på Länsstyrelsen så ser vi till att de kan komma till användning i framtida inventeringar.
Drygt 3 400 björnspillningsprover har kommit in från Jämtlands län. Det betyder att det kommer att gå att få en mycket bra bild av björnstammens storlek, könsfördelning och utbredning i länet.
- Vi vill rikta ett stort tack till jägare, renskötare och andra naturintresserade som hjälpt till med det här viktiga arbetet, säger Moa Walldén, vilthandläggare på Länsstyrelsen Jämtlands län.
Insamlingen av spillning i årets björninventering är avslutad. Naturhistoriska Riksmuseet har tagit emot och registrerat 3 401 prover i Jämtlands län
Analyserna av proverna har startat. Redan i sommar kommer vi därför att kunna presentera ett preliminärt resultat av de DNA-analyser som då gjorts på proverna.
Här kan du följa analysarbetet:
Titta på Rovbases hemsida Länk till annan webbplats.
Läs mer om analysarbetet Länk till annan webbplats.
Underlag inför licensjakten
- Resultatet från proverna kommer bland annat att ligga till grund för hur många björnar vi kan fälla under nästa års licensjakt, berättar Moa Walldén.
I Jämtlands län skickades det in cirka 700 prover färre än vad det gjordes 2015. Då gjordes en liknande inventering.
- Målet för årets inventering var att få in 4 000 prover i länet. Även om vi inte lyckades riktigt hela vägen så kommer det att kunna göras en mycket säker beräkning av björnstammen, förklarar Moa Walldén.

5 600 prover i Västernorrland och Jämtland
Det har samlats in nästan 5 600 prover i Jämtlands och Västernorrlands län.
- Vi på Länsstyrelsen, Naturhistoriska riksmuseet och Svenska Jägareförbundet vill rikta ett stort tack till alla som bidragit till insamlingen.
- Ett stort jobb har gjorts av bland annat Jägareförbundets jaktvårdkretsar som lyckats organisera inventeringen på lokal nivå. De lyckades engagera jägarkåren, säger Moa Walldén.