Vind på kalfjället i Jämtlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tack till alla er som hjälpte till med björnspillningsinventeringen

Björnspillning Foto: Lars Wiklund

Har du obrukade provkit kvar hemma? I så fall får du gärna kontakta oss på Länsstyrelsen så ser vi till att de kan komma till användning i framtida inventeringar.

Drygt 3 400 björnspillningsprover har kommit in från Jämtlands län. Det betyder att det kommer att gå att få en mycket bra bild av björnstammens storlek, könsfördelning och utbredning i länet.

- Vi vill rikta ett stort tack till jägare, renskötare och andra naturintresserade som hjälpt till med det här viktiga arbetet, säger Moa Walldén, vilthandläggare på Länsstyrelsen Jämtlands län.

Insamlingen av spillning i årets björninventering är avslutad. Naturhistoriska Riksmuseet har tagit emot och registrerat 3 401 prover i Jämtlands län

Analyserna av proverna har startat. Redan i sommar kommer vi därför att kunna presentera ett preliminärt resultat av de DNA-analyser som då gjorts på proverna.

Här kan du följa analysarbetet:

Titta på Rovbases hemsida Länk till annan webbplats.

Läs mer om analysarbetet Länk till annan webbplats.

Underlag inför licensjakten

- Resultatet från proverna kommer bland annat att ligga till grund för hur många björnar vi kan fälla under nästa års licensjakt, berättar Moa Walldén.

I Jämtlands län skickades det in cirka 700 prover färre än vad det gjordes 2015. Då gjordes en liknande inventering.

- Målet för årets inventering var att få in 4 000 prover i länet. Även om vi inte lyckades riktigt hela vägen så kommer det att kunna göras en mycket säker beräkning av björnstammen, förklarar Moa Walldén.

Brunbjörn. Foto: Rune Burtu.

5 600 prover i Västernorrland och Jämtland

Det har samlats in nästan 5 600 prover i Jämtlands och Västernorrlands län.

- Vi på Länsstyrelsen, Naturhistoriska riksmuseet och Svenska Jägareförbundet vill rikta ett stort tack till alla som bidragit till insamlingen.

- Ett stort jobb har gjorts av bland annat Jägareförbundets jaktvårdkretsar som lyckats organisera inventeringen på lokal nivå. De lyckades engagera jägarkåren, säger Moa Walldén.

Kontakt

Moa Walldén

Naturvårdshandläggare

Nicklas Rumm

Vilthandläggare